La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat els pressupostos participatius de la Generalitat per a 2022. Es tracta d’uns comptes que s’obrin a la ciutadania per primera vegada perquè presente les seues propostes a través del portal GVA Participa.

La consellera de Participació ha animat a la ciutadania a participar en aquesta nova iniciativa a través del portal GVA Participa.

Pérez Garijo ha explicat que els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l’exercici 2022 compten, com a projecte pilot, amb 125 milions d’euros que s’han distribuït atenent criteris de població, pobresa i despoblació, d’acord amb la resolució que estableix els requisits, terminis i procediment sobre el procés de participació ciutadana per a la seua elaboració.

En aquest sentit, 87,5 milions d’euros, la qual cosa suposa el 70% dels recursos totals, es distribueixen en àrees comarcals de la Comunitat, mentre que els 37,5 milions restants, que representen el 30%, es dirigeixen a projectes d’àmbit autonòmic.

El finançament de propostes ciutadanes es realitzarà amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions) dels comptes de la Generalitat.

El pressupost es destina a projectes d’abast autonòmic (de la Comunitat Valenciana en el seu conjunt) o d’àrea comarcal (atenent criteris geogràfics, històrics i poblacionals), distribuït de la següent manera:

Les comarques del Xúquer-Túria (Camp de Morvedre, Camp de Túria, Foia de Bunyol, Ribera Alta i Ribera Baixa) aconsegueixen els 10.167.300 euros.

Les propostes ciutadanes poden presentar-se entre l’11 i el 30 de maig de forma únicament telemàtica a través del portal de la Generalitat GVA Participa, “una finestra oberta a la ciutadania que serà l’eina per a fer efectiva la primera experiència de participació directa de la ciutadania en el disseny dels comptes públics”, ha assenyalat.

Poden participar totes les persones majors de 16 anys que estiguen empadronades en un municipi de la Comunitat; els valencians i valencianes residents en l’exterior, indicant la data i lloc de l’última residència en el nostre territori; i les persones menors de 16 anys i majors de 12 que tinguen DNI, amb l’autorització prèvia dels seus pares o mares, tutors o representants legals.

El procés consta de 8 fases: informació i debat; presentació de propostes; revisió interna de les propostes; fase de suports; avaluació de propostes; publicació de preus; votació de projectes; i resultats.

Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, a partir de la seua incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 i fins a l’execució d’aquestes.

Durant la primera fase, que s’estendrà fins al pròxim 30 de maig, es realitzaran accions informatives, jornades, debats i tallers en format en línia i presencial per a informar de tot el procés. Entre aquestes sessions es faran quatre Hackatons: Vida Digna (15 de maig); Vida Plena (17 de maig); Territori i Mobilitat (20 de maig); i Medi Ambient i Sostenibilitat (25 de maig).

El portal GVA Participaconsultar ací, és l’eina informàtica des d’on es realitzarà el procés i en que la seua posada en marxa ha col·laborat la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC).

Aquest inclou el registre com a usuari i l’accés a l’apartat de pressupostos participatius on s’indicarà la proposta. Cada iniciativa ha d’incloure el nom de la persona o associació que la planteja, el nom de la proposta, l’explicació d’aquesta, una imatge o document que la represente i l’àrea territorial d’aplicació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia