(EE) El subdelegat del Govern a València, Rafael Rubio, i l’ex número dos de Rita Barberá a l’Ajuntament de València, Alfonso Grau, han sigut detinguts aquest dijous per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) en el marc de l’operació Assut, que investiga el suposat cobrament de comissions a contractistes a l’Ajuntament de València, segons han confirmat fonts de la investigació.

A més de Rafael Rubio, que va ser regidor socialista a l’Ajuntament de València entre 1996 i 2011, han sigut detinguts la filla de Grau i es preveuen, almenys, altres 15 detencions en el marc d’una operació que s’espera “llarga i complicada”, han indicat les mateixes fonts.

En aquests moments s’estan produint diversos registres en els domicilis dels detinguts, i es preveuen uns altres al llarg de la jornada, han afegit.

L’operació està sent dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 13 de València, i té el seu origen en el conegut com a cas Assut, que investiga una suposada trama de cobrament de comissions a contractistes de l’Ajuntament de València durant l’etapa de govern de Rita Barberá.

En aquesta causa el principal investigat és el cunyat de la exalcaldesa de València, José María Corbín, qui ja va ser detingut a l’abril de 2019 i a qui la UCO atribueix un paper de mediador i comisionista, si bé també figuren com investigats la dona d’aquest i germana de la exalcaldesa, Asunción Barberá, i les seues tres filles.

La causa, que està declarada secreta, està oberta per delictes de suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i tràfic d’influències i se seguia inicialment contra altres deu investigats -aquesta xifra podria duplicar-se després de l’operació d’aquest dijous-, entre ells empresaris de la construcció ja processats i condemnats en altres assumptes d’I és que fonts de la investigació preveuen entorn d’altres 15 detencions dins d’una operació que continua en marxa i el desenvolupament de la qual inclourà fins a 40 registres en diverses capitals, entre les quals figuren també Alacant i Ciudad Real, segons han informat fonts de la investigació.

La major part dels detinguts seran traslladats -o ja ho han sigut- a la Comandància de la Guàrdia Civil de València. Els registres continuaven al migdia en, almenys, els domicilis de Grau i de Rubio, tots dos situats en zones cèntriques de la ciutat.

Part de l’equip de Betera.com ha captat aquestes imatges aquest migdia.

Entre les últimes actuacions com a advocat de Corbín està la defensa de l’exsecretària del grup popular a l’Ajuntament de València Mari Carmen García-Fuster, processada en el marc de la investigació del cas Imelsa per blanqueig de capitals i delicte electoral.

Aquesta mateixa causa judicial, *Imelsa, encara que en una altra peça diferent, afecta Rafael Rubio, que també va ser portaveu socialista en la Diputació de València entre 2007 i 2011.

Rubio, que ja sigut destituït aquest mateix matí com a subdelegat del Govern a València, consta com a processament en aquest assumpte per la seua suposada participació en la contractació irregular de personal (coneguts com a treballadors ‘zombis’), si bé ha recorregut recentment aquest processament a través del seu advocat, Virgili Latorre.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia