En el passat mes de novembre, Betera.com va parlar-vos d’un bonic projecte nascut amb el nom de CABET Agrícola. Aquesta finca d’origen cooperatiu compta amb un grup de 10 agricultors els quals han aportat les seues parcel·les, treball i il·lusió per dur a terme un projecte de futur que puga anar creixent i incorporant nous agricultors que ho enriquisquen.

El projecte dut a terme des de CABET consisteix en l’adopció d’arbres a través del sistema CROWDFARMING.  Aquest sistema permet comprar aliments directament als agricultors, creant un impacte social i ambiental positiu. L’any passat, aquest procediment va resultar bastant satisfactori i, enguany, ja s’ha tornat a obrir el termini perquè els/les usaris/es puguen adoptar l’arbre del fruit que vulguen de Cabet: magranes, caquis, taronges i clementines. Una vegada arribe la temporada d’enviament, també es podrà comprar caixes soltes.

Actualment, CABET està formada per 16 parcel·les que sumen 10,5 Ha. Catorze d’elles en el terme municipal de Bétera, una en el terme municipal de Llíria i una altra a Vilamarxant.

Actualment som tres enginyers en l’equip. Dirigeixen les plantacions dels seus agricultors seguint els criteris de l’agricultura ecològica i s’asseguren que tots els operaris que facen treballs en aquestes parcel·les complisquen amb tots els requisits legals, socials i mediambientals.

Sistema d’Adopció d’arbres

Com a productors de fruita ecològica, tal i com ja hem comentat abans, CABET ven magranes, caquis, taronges i clementines, a través de Crowdfarming a diferents països europeus, a més de per tota Espanya (Anglaterra, Alemanya, Polònia, Holanda, França…).

A través de la web de Crowdfarming es troba l’opció d’adoptar un arbre de magranes, taronges, clementines o caquis. Enguany s’ha obert un poc abans el periode d’adopció de totes les classes d’arbre perquè les persones interessades puguen procedir a l’adopció del seu arbre.

Qui adopta un arbre de la finca “Cabet” rep directament la seua collita a domicili en forma de la fruita de l’arbre que ha adoptat. És a dir, directament de l’arbre a la seua casa.

Funcionament de l’adopció

La “Farmer” (figura de l’enginyer agrícola), Inés Martínez, és ara l’encarregada de cuidar de l’adopció de cada usuari i li trau una foto perquè qui adopte puga veure l’evolució del seu arbre adoptat. També es pot descarregar un certificat d’adopció i, inclús, planificar una visita a la finca. A més, la persona que adopta pot ficar-li un nom al seu arbre.

No hi ha compromís de permanència. Doncs, una vegada que es reba el producte i si agrada l’experiència, es pot decidir si es renova o no l’adopció.

Qui apadrina, adopta un arbre que Cabet cultiva sota la normativa d’Agricultura Ecològica de la Unió Europea. S’està en procés de conversió i esperen obtindre el segell en 2024.

Durant la temporada de cada fruita, es pot anar rebent la quantitat de collita que es reserva en el moment de l’adopció.

El format d’enviament són caixes amb X quilos, depenent de la fruita en concret de cada temporada.

Passada la data límit per a adoptar l’arbre de cada fruit (depén la temporada de cada fruita), comença la temporada d’enviament. Es pot planificar els enviaments una vegada que s’haja completat el procés d’adopció.

Motius per a adoptar un arbre
  • Coneix qui, com i on es produeixen els teus aliments. Adquireix els teus aliments de manera conscient.
  • Compra directament al productor. Ajuda a generar major riquesa i millors treballs en entorns rurals.
  • Planifica’t i permet que el Farmer cultive sota demanda. Així aconseguirem evitar el desaprofitament de menjar que es cultiva sense que tinga venda.
  • Premia als Farmers que s’esforcen per un embalatge i unes pràctiques de cultiu que respecten el medi ambient.
Maneres d’adoptar

Crowdfarming compta amb una pàgina web on es publica els seus productors. Segons la temporada, va anunciant el mercat de productors que té disponible. Ací trobaràs els següents enllaços per a poder adoptar arbres de Cabet i, més endavant, comprar caixes.

D’altra banda, Cabet Agrícola  compta amb una pàgina web on pots seguir les adopcions de manera classificada: fer clic ací.

També pots seguir les seues novetats a la seua pàgina de Facebook @CabetAgricola i Instagram @cabet_eco.

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia