La investigadora principal del Ciber d’Obesitat i Nutrició (CiberOBN) del Servei de Pediatria de l’Hospital General de València, Empar Lurbe, serà l’encarregada de coordinar la primera Xarxa Europea d’Investigació de la Pressió Arterial en Xiquets i Adolescents, HiperChildNET, que naix per a investigar i intercanviar coneixement en els mecanismes i conseqüències de l’augment de la pressió arterial.

En el programa també col·labora un investigador cap de grup del CiberOBN, Fernando Fernández Aranda, com Science Comunication Manager.

HiperChildNET és un projecte finançat en l’àmbit del programa COST i del Programa Horitzó 2020 de la Unió Europea en el qual participaran investigadors de renom internacional, joves investigadors, organismes reguladors, empreses de nutrició i farmacèutiques, així com fabricants de dispositius mèdics que se centraran en l’adquisició de coneixements per a una compressió integral dels factors que afecten l’elevació de la pressió arterial en menors i adolescents per a proposar i implementar accions preventives.

Tots els i les membres d’aquesta xarxa, així com els projectes d’investigació que es duguen a terme col·laboraran a través de la creació de grups de treball per a coordinar accions d’investigació, intercanviar coneixements i desenvolupar guies de pràctica clínica.

“Per a promoure els objectius previstos, HyperChildNET organitzarà conferències, seminaris, escoles de formació i publicarà informes, estudis, guies, documents estratègics i plans d’acció per a avançar a contribuir a resoldre aquest desafiament”, ha explicat Empar Lurbe.

Hipertensió entre joves i COVID-19

La COVID-19 ha incrementat la incidència d’aquesta malaltia entre la població més jove. “La falta d’activitat física, els patrons d’alimentació, així com l’estrés emocional són factors tots ells determinants en aquesta malaltia, que afecta el 30% de la població adulta a nivell mundial”, ha recordat la investigadora.

Precisament, aquest 17 de maig també se celebra el Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, una malaltia que és un factor de risc per a patir malalties cardiovasculars, renals i del sistema nerviós.

Per això, és especialment important mantindre una sèrie d’hàbits saludables com són practicar activitat física de manera habitual, mantindre un pes i hàbits alimentaris saludables, o saber manejar l’estrés amb la finalitat de previndre futurs problemes associats a la hipertensió.

Empar Lurbe ha vist reconegut recentment el seu treball com a investigadora en aquest camp per part de la Societat Internacional d’Hipertensió Arterial. El premi ha sigut atorgat per la seua labor desenvolupada durant anys i els seus assoliments obtinguts en el camp de la hipertensió arterial en menors i adolescents.

Es tracta d’un àmbit d’investigació considerat actualment com a estratègic a causa d’aquesta problemàtica cada vegada més apressant en la població pediàtrica, que s’ha agreujat a causa de la pandèmia actual provocada per la COVID-19.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia