Cada 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus. El principal objectiu d’aquesta data és conscienciar a les persones sobre la rellevància dels museus com a mitjà per a l’intercanvi cultural.

El Consell Internacional de Museus (ICOM), va ser qui va promoure aquesta efemèride l’any 1977. Aquesta, és una organització no governamental sense fins de lucre, creada l’any 1946. Funciona com a organisme rector a nivell mundial, en l’establiment d’estàndards professionals i ètics per a les activitats dels museus i professionals de museus.

El seu principal objectiu és la investigació, promoció i protecció del patrimoni cultural i històric mundial, material i immaterial. Actualment, compta amb 44.646 membres, en 138 països.

El Dia Internacional dels Museus es considera una data ideal per a visitar els museus de cada ciutat i localitat, així com per a aprendre sobre aquestes organitzacions sense fins de lucre, els qui exerceixen el rol de guardians per al patrimoni cultural de la humanitat.

Per als membres de el Consell Internacional de Museus (ICOM), els museus no tenen davantera, són una gran xarxa de suport que comparteix coneixement i divulga la cultura universal de la humanitat.

En aquest sentit, el tema central per a l’any 2021 és “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”. Amb aquest lema, es convida als museus i comunitats a crear, imaginar i compartir pràctiques de creació de valor, així com la generació de nous models de negoci per a les institucions culturals.

Activitats en la Comunitat Valenciana per a celebrar el Dia dels Museus

Per a celebrar aquesta commemoració, molts museus i institucions preparen cada any activitats durant diversos dies. A continuació, fem un repàs d’alguns dels actes organitzats a la Comunitat Valenciana enguany, per a tal dia com hui:

– L’entrada al Museu de Prehistòria de València és hui gratuïta. A més, s’han organitzat visites per a públic escolar i també recorreguts guiats en la nova sala permanent de Societats caçadores i recol·lectores de la Prehistòria, per a públic general, en dos torns, un a les 12.15 hores i un altre a les 16.15 hores.

Com a recordatori d’aquest dia tan especial per als museus, s’oferirà al públic que els acompanye un xicotet obsequi i el cartell de l’exposició ‘En cartell, Museu de Prehistòria 1983 – 2020’.

– Els museus i sales d’exposició municipals dependents de l’Ajuntament de València han programat activitats especials que es duran a terme durant tot el mes de maig.

Totes les activitats són gratuïtes, algunes d’elles d’assistència lliure, mentre que per a unes altres serà necessària reserva prèvia, la qual cosa s’especificarà en la programació de cada museu. Es pot consultar tota la informació a través de la web https://cultural.valencia.es/es/

Així, els centres en els quals es desenvoluparan activitats són: Casa-Museu Blasco Ibáñez, Casa-Museu Benlliure, Casa-Museu Concha Piquer, Centre arqueològic de l’Almoina, Museu de l’arròs, Museu de la Ciutat, Museu d’Història de València, Palacio de Cervelló i Refugi del carrer Serrans.

La Casa-Museu Benlliure, la Casa-Museu Blasco Ibáñez, el Palau de Cervelló i el Museu de la Ciutat, han creat una original activitat denominada “El museu a les teues mans. Una experiència entre real i virtual”. En ella l’espectador recorrerà els diferents museus resolent l’enigma, amb el teu grup familiar, convivents o parella. L’activitat es durà a terme els diumenges del mes de maig d’11 a 14 hores, i és imprescindible portar dispositius mòbils i connexió a internet.

El Museu de la Ciutat ha preparat una activitat denominada “La caixa de la memòria”, un recorregut didàctic en el qual els/les visitants se submergiran en la realitat històrica de la Guerra Civil espanyola, mentre experimenten en grup el repte de col·laborar per a descobrir com obrir una “caixa misteriosa”. També ha preparat un taller infantil denominat “Tots som viatgers, tots som migrants”, per a xiquets de cinc a deu anys en què es compta la realitat dels migrants i refugiats d’una manera real i creativa. Aquesta activitat tindrà lloc els diumenges a les 11.30 hores.

Finalment, el centre arqueològic de l’Almoina ha preparat una activitat denominada “Els misteris arqueològics de l’Almoina” que estarà oberta al públic els dissabtes i diumenges de maig, que consisteix en una visita guiada a aquestes excavacions, on es descobriran troballes curioses i altres secrets del subsol de València.

– El Museu de Belles arts de València ha reservat aquest dimarts perquè la ciutadania puga visitar els magatzems d’obres i el taller de restauració a les 10.30 hores i a les 12.30 hores. A la vesprada, a les 19.00 hores, s’estrenarà en la Comunitat Valenciana la projecció del documental ‘Fortuny. La mort del pintor’ (2020), d’Emiliano Cano Díaz.

– L’IVAM ofereix una setmana d’activitats gratuïtes dirigides a tots els públics, tant en el Centre Julio González com en la seua seu d’Alcoi, així com una programació especial de trobades, intervencions, activacions i visites comentades.

Al llarg de tota la setmana, el museu valencià incrementa els recorreguts guiats a les exposicions amb un programa de visites al projecte expositiu ‘Indústria / Matrius, trames i sons,’ a càrrec de l’arqueòleg i gestor del patrimoni To Biscaí, i a la mostra dedicada a l’artista libanesa Bonica Hatoum, Premi Julio González 2020.

Amb vocació de propiciar major accessibilitat i inclusió, el museu organitza visites guiades a l’exposició de Julio González per a persones cegues i amb baixa visió. Aquestes visites inclouen tant l’audiodescripció de les escultures com la possibilitat d’explorar-les tàctilment, en col·laboració amb la Delegació Territorial de l’ONCE. Amb aquesta iniciativa, el museu posa en valor la manera de percebre i d’aproximar-se a l’art per part de les persones cegues, i convida a una experiència innovadora d’alteració i desnormalització sensorial de la percepció de les obres.

El museu també vol obrir les portes de les seues col·leccions per a acostar-les a la ciutadania des d’una perspectiva de gènere. Aquest itinerari, previst per al diumenge 23 de maig, planteja una relectura transversal d’unes certes obres de la Col·lecció de l’IVAM, que abasta des d’obres de Julio González fins a peces de Sophie Taeuber-Arp.

L’IVAM proposa una activitat en la Ciutat Fallera de València el dissabte 22 de maig a les 12.00 hores amb motiu de l’exposició ‘Cardiograma’, de Lola Lasurt. El projecte emprés per l’artista barcelonina en la galeria 6 del museu té com a punt de partida la seua trobada amb un ‘ninot’ indultat, anomenat ‘Democràcia’, obra de l’artista faller José Azpeitia, en el Museu del Gremi Artesà de Fallers de València. En aquesta visita, juntament amb Iván Esbrí, responsable del Centre de Documentació del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, els participants podran conéixer el Museu del Gremi i la tradició i la tècnica del treball artesanal vinculat al món de les falles.

El públic que s’acoste fins al centre del carrer Guillem de Castro podrà visitar l’exposició ‘Imaginaris mecànics i tècnics en la Col·lecció de l’IVAM’, amb més de 300 obres dels seus fons. En el context d’aquesta mostra la programació inclou una conferència de l’investigador i assagista Víctor del Riu sobre fotografia i cultura visual.

Així mateix, a partir del 18 de maig es presenta la instal·lació interactiva ’24 Frames’, concebuda pel grup Laboratori de Llum de la UPV. El projecte és el resultat d’una investigació entorn de la imatge i el so, conjugant art i ciència, que s’instal·la amb motiu de l’exposició ‘Imaginaris mecànics’.

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, l’escriptora Fani Grande prepara una proposta d’animació a la lectura dirigida al públic infantil. Amb aquesta acció, la biblioteca itinerant de l’IVAM es presenta a les famílies i es converteix en l’excusa per a jugar, compartir i imaginar a partir dels llibres.

Les xiquetes i els xiquets que han participat en ‘L’Extraordinari’, una activitat extraescolar d’oci artístic en l’IVAM, també seran els protagonistes d’una jornada en la qual mostraran el seu treball i els coneixements adquirits amb totes les comunitats que s’han creat entorn d’aquest projecte educatiu.

En el marc de l’acord de col·laboració entre l’IVAM i Els Arts, l’auditori del museu tornarà a obrir les seues portes als cantants del Centre de Perfeccionament. El recital d’òpera, programat per al dissabte 22 de maig, pretén acostar a tots els públics la música lírica.

La seu del museu a Alcoi prepara l’obertura de la nova exposició, ‘Escultura infinita’, per al divendres 21 de maig. La mostra ofereix una mirada a l’escultura espanyola en el nucli central del segle XX a través d’artistes com Alberto Sánchez, Ángel Ferrant, Jorge Oteiza o Pablo Palazuelo, que van actuar com a ressort i inspiració per a autors de generacions posteriors, com Sergi Aguilar, Ángeles Marco, Cristina Iglesias o Fernando *Sinaga. Les 92 obres procedeixen de la Col·lecció de l’IVAM, del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, del Museu Pati Herreriano i de la Fundació Antoni Tàpies.

Amb motiu de la inauguració de la mostra, l’IVAM Alcoi planteja un recorregut en el qual Teresa Millet, conservadora de l’IVAM i comissària del projecte, presentarà un relat possible sobre l’evolució de l’escultura al nostre país en el segle XX.

– En el Museu de Belles Arts de Castelló, a les 19.30 hores, tindrà lloc l’acte de teatre-poesia ‘A voltes amb Lorca’ amb la participació de Carmelo Gómez. La idea és compactar una sèrie de poemes del poeta granadí, amb la veu de l’actor Carmelo Gómez amb el piano de la mà de Mikhail Studyonov i la direcció de Emi Ekai.
Així mateix, el dimecres 19 de maig, a les 19.30 hores, tindrà lloc un nou ‘Intercanvis. Club de cultura’, en aquesta ocasió amb el reconegut comunicador gràfic Javier Jaén. La mirada de l’artista es pot gaudir en els més de cent cartells que ha creat per al Centre Dramàtic Nacional o en les il·lustracions que dissenya per a ‘The New York Times’, ‘The New Yorker’, ‘The Washington Post’, ‘Time’ o ‘National Geographic’, en els quals plasma la seua particular investigació de l’essència de les idees mitjançant un pensament lateral portat a l’extrem. La conversa estarà moderada pel periodista Eric *Gras i dona la possibilitat que el públic puga intervindre i preguntar al convidat.

El dissabte 22 i diumenge 23 de maig a les sales del Museu es realitzarà un homenatge al pintor castellonenc Vicent Castell que coincideix amb el 150 aniversari del seu naixement. L’artista va transformar la seua mirada en línies i colors capaços de capturar l’esperit d’una ciutat i un temps. Els seus quadres ens parlen d’un temps que ja ens sembla llunyà i d’un home que respirava i somiava art. ‘5×5 Vida i obra de Vicent Castell’ és una proposta escènica que combina el teatre amb la dansa i la música en directe amb Marta Vicent, Paula Escamilla, Manel *Brancal i la dramatúrgia és a càrrec de Tània Muñoz.

A més de les activitats especials, continuen les exposicions de ‘Dibuixar la modernitat (1864-1968)’ de la Fundació Mapfre, ‘Sand Castles’ de Markel Redó i la col·lecció permanent en la resta de sales.

– En l’Espai d’Art Contemporani de Castelló, a més de l’exposició ‘Bio-lectures. Reflexions de l’entorn natural i rural contemporani’ trobarem al llarg del cap de setmana diferents actes. El dissabte 22 de maig de 12.00 a 14.00 hores l’espai acollirà ‘Diàlegs’ ‘Profunditat de camp, visualitat, processos i educació en l’entorn rural’ amb Diego Aldasoro, Cayetano Bravo, Noelia Pérez i Irene Pomar.

Aquesta activitat vol ser útil com una trobada, un lloc on explicar-se què i com es realitza, amb quins recursos es compta, com es pot col·laborar, intercanviar informació i generar xarxes entre els qui treballen des de la naturalesa en els processos creatius fins als quals treballen en una part més educativa de l’entorn rural.
El diumenge 23 de maig de 10.30 a 13.30 hores, a l’esplanada exterior de l’espai, el col·lectiu Very Veritas, format per Julia i Angie Vera realitzarà l’acció ‘Pel maig, cireres’. Una intervenció pictòrica d’un mural construït a base de caixes de cartó. Un mural que estarà relacionat amb el món natural i rural que pintaran de manera conjunta amb tots els xiquets i les xiquetes que desitgen col·laborar. La peça resultant formarà part de l’exposició ‘Bio-Lectures. Reflexions de l’entorn natural i rural contemporani’ i es podrà visitar en l’espai intervingut per l’artista Daniel Buren.

Els horaris de visita del Museu de Belles Arts de Castelló i de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló és el següent: de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores. Diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat. Entrada lliure.

Tota la programació del Dia dels Museus en els diferents espais de Castelló està disponible en la pàgina web www.dimcas.com.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia