Cada 19 de maig se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna. En aquesta data, el Banc de Llet Materna de la Comunitat Valenciana (BLMCV) vol agrair a totes les mares que han donat la seua llet per a benefici de nounats.

Enguany, la Xarxa Brasilera de Bancs de Llet Humana, que va ser la principal promotora que s’instaurara aquest dia com a Dia Mundial de la Donació de llet materna ha triat, amb la participació de molts altres bancs a nivell mundial, l’eslògan “Donació de llet humana: la pandèmia va portar canvis, la teua donació porta esperança”. Pese al repte que ha suposat la pandèmia, el nombre de mamàs col·laboradores no ha disminuït.

Actualment existeixen aproximadament més de 200 bancs de llet materna a Europa i 16 a Espanya, formant part de l’Associació Espanyola de Bancs de Llet Humana (www.aeblh.org).

El Banc de Llet Materna del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV), va registrar l’any passat 2020 un total de 318 mamàs donants (151 de València, 73 d’Alacant i 26 de Castelló), de les quals 250 han sigut de nova incorporació.

El gest altruista d’aquestes mamàs ha permés fins hui distribuir des del CTCV un total de 993 litres de llet materna a les unitats neonatals dels hospitals com l’Hospital Universitari La Fe, l’Hospital Clínic, l’Hospital General d’Alacant, l’Hospital d’Elx, l’Hospital General de Castelló i l’Hospital de Sant Joan.

Gràcies a aqueixes donacions 450 nounats prematurs o malalts de la Comunitat Valenciana s’han alimentat durant la seua estada hospitalària amb llet materna recollida i conservada en condicions òptimes.

El Banc de Llet adscrit al CTCV s’encarrega de rebre, avaluar, processar i distribuir llet materna que ha sigut donada de manera altruista per al benefici dels nounats hospitalitzats que la precisen.

És el centre l’encarregat de recollir la llet materna, avaluar-la, convertir-la en apta per a la ingesta dels bebés, emmagatzemar-la i distribuir-la a qualsevol hospital de la Comunitat on un nounat la necessite.

Qualsevol mare sana amb la lactància ben instaurada i hàbits de vida saludable que estiga disposada a extraure’s llet per a la donació pot donar. En el procés de selecció, que es realitza als Hospitals La Fe (Tel.: 961.24.56.80, e-mail: bancoleche_dslafe@gva.es), General de Castelló (638.287.874 e-mail: bancoleche_hgucs@gva.es) i General d’Alacant (Tel.: 965.91.34.32; e-mail: cen_neonatos@gva.es) es fa una entrevista clínica i una extracció per a anàlisi microbiològica, i es proporcionen instruccions i material per a l’extracció i conservació de la llet.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia