Ahir dimecres, com cada 19 de maig, es va celebrar el Dia Mundial de la Malaltia Inflamatòria Intestinal. En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es va sumar a la celebració d’aquest dia per a visibilitzar una patologia que en la Comunitat Valenciana afecta a quasi 50.000 persones.

En concret, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe atén més de 2.300 pacients amb diagnòstic de malaltia inflamantoria intestinal, una patologia que engloba la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

Es tracta del primer centre hospitalari en la Comunitat que realitza el programa de tractament de la malaltia perianal amb injecció de cèl·lules mare en els trajectes fistulosos. Aquest tractament s’utilitza per a tractar una de les complicacions més invalidants de la malaltia de Crohn, l’aparició d’abscessos i supuració en la zona pròxima a l’anus, amb aparició de febre, dolor i necessitat de drenatge de col·leccions purulentes.

En La Fe aquest tractament es va iniciar prepandèmia i va ser el segon hospital del país a instaurar-lo, i actualment segueix en actiu. Es duu a terme per la Unitat de Coloproctologia, dins de l’acord amb el Ministeri de Sanitat, i ja són 6 els pacients que han entrat en el programa, amb resultats molt favorables.

A l’Hospital La Fe es disposa d’una unitat multidisciplinària acreditada en la qual participen especialistes de diferents disciplines com a Farmàcia, Cirurgia, Pediatria, Reumatología o Dermatologia. Entre els projectes de la unitat destaquen TECCU (Telemedicina en Crohn i Colitis) un projecte pioner en noves tecnologies la presència de les quals ha sigut fonamental durant la pandèmia per a mantindre el seguiment dels pacients afectes.

Segons ha explicat la cap de Servei de Medicina Digestiva, Pilar Ens, “l’atenció infermera, que atén el correu de la unitat i els circuits amb Urgències, l’hospitalització i l’hospital de dia, ha permés que els pacients continuaren rebent una atenció adequada”.

Així mateix, l’Hospital La Fe disposa a més de totes les tècniques diagnòstiques. De fet, per al diagnòstic i seguiment de la malaltia es disposa, a més de la colonoscòpia, TAC i enterorresonancia, la realització capsuloendoscopia, enteroscopia i ecografia endoanal.

La capsuloendoscopia permet la visualització d’intestí prim mitjançant una cambra deglutida que recull imatges de tot el tracte digestiu. La enteroscopia permet la presa de biòpsies de zones fins no fa molt inaccessibles.

El garbellat del càncer de colón, que augmenta en casos de malaltia de còlon (colitis ulcerosa o Crohn còlon), es realitza amb cromoendoscopia i colonoscòpia de magnificació i alta resolució.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia