Cada 23 de maig se celebra el Dia Mundial contra el Melanoma, amb la finalitat de sensibilitzar i conscienciar a la població sobre aquesta mena de càncer de pell, així com divulgar la importància del diagnòstic precoç d’aquesta malaltia.
El melanoma representa el 4% dels tumors malignes de la pell, incrementant la seua incidència a nivell mundial en els últims 25 anys.
El melanoma és el tipus més greu de càncer de pell (conegut com a melanoma maligne i melanoma cutani) que es forma en les cèl·lules (melanòcits) que produeixen melanina, el pigment que li dona color a la pell. És curable si es detecta a temps.
El melanoma maligne és un dels tumors més letals, ja que representa el 75% de totes les morts per càncer de pell, sent més propens a propagar-se a altres parts del cos o teixits. Es presenta en forma de pigues inusuals i irregulars (existents o de nova aparició) o per canvis de grandària, forma o color d’una part de la pell.
La pell és l’òrgan més extens del nostre organisme, la qual està exposada de manera constant a factors externs, ambientals i de diversa índole que incideixen en l’aparició de melanomes:
- Exposició constant a la radiació ultraviolada (UV): de la llum solar i de llits solars.
- Edat: sent més freqüent en adults entre els 30 i 60 anys d’edat.
- Gènere: la incidència d’aquesta malaltia és similar en homes i dones, diferenciant-se en la localització de la lesió. En les dones joves predomina en les extremitats inferiors i en els homes se situa en el tronc, la cara, el coll i els muscles.
- Mutació genètica o per antecedents familiars amb lesions de melanoma.
- Lesions precursores: referides a múltiples lunars (nevus) que apareixen en l’adolescència i pigues grans congènites (nevus congènit gegant).
Aquests són alguns símptomes a tindre en compte per a detectar l’aparició de melanomes en la nostra pell:
- Canvis en la grandària, forma, textura o color d’una piga existent.
- Aparició de pigues noves.
- Sensació de frisança i dolor en palpar alguna piga. Ulceracions o sagnat.
Per a identificar algun signe d’advertiment de melanoma, hem d’aplicar la regla “ABCDE” en les pigues existents:
- Asimetria: la forma de la piga és desigual.
- Vora: les vores són irregulars, dentats, desiguals, o borrosos.
- Color: la piga té diversos tons, de color negre, marró, i torrat. També es pot visualitzar zones blanques, grises, roges, o blaves.
- Diàmetre: sol ser major a 6 mil·límetres (mm) o pot augmentar de grandària.
- Evolució: canvi de grandària, forma, color, o aspecte, o creixement en una àrea de la pell que era normal.
Davant qualsevol canvi, modificació o aparició de pigues amb característiques inusuals és molt important assistir a un dermatòleg, a fi d’efectuar el diagnòstic corresponent per a descartar la patologia. En cas de detectar alguna lesió sospitosa en la pell, el procediment a utilitzar és una biòpsia, prenent una mostra de teixit cutani per a la seua anàlisi en un laboratori.
Aquestes són algunes recomanacions per a previndre aquest càncer de pell:
- Evitar l’exposició al sol, especialment quan la llum ultraviolada és més intensa (entre les 12 i 16 hores) i en dies ennuvolats.
- Usar barreres físiques de protecció: ombrel·les, barrets, ulleres de sol, samarretes pispa llarga.
- Aplicar en la pell protectors solars amb filtres de protecció UVA, adequats al nostre tipus de pell.
- Beure aigua per a evitar la deshidratació.
- Autoexamen de la pell, prestant especial atenció a les pigues.