Les autoritats sanitàries andaluses han comunicat a l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) de la presència de Listeria monocytogenes en salmó fumat marinat amb anet de la marca Royal, en concret en el lot 1098B1-098, de 80 grams de pes i data de caducitat 23/05/2021. Un producte fabricat a Espanya i distribuït per totes les comunitats autònomes.

Es recomana a les persones que tinguen en el seu domicili aquest producte que s’abstinguen de consumir-lo i el retornen al punt de compra. Encara que de moment no s’han detectat casos associats a aquest producte, la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix que la *listeriosis té un període d’incubació llarg: si es va consumir el producte cal mantindre’s alerta i acudir al metge al menor símptoma: febre alta, mal de cap i coll, convulsions, nàusees, diarrea o fins i tot septicèmia.

Listeria monocytogenes és un bacteri que està darrere d’un bon nombre d’infeccions alimentàries. De fet, són freqüents les alertes de seguretat alimentària emeses per la AESAN per aquest motiu.

  • El principal risc d’aquest bacteri és que és capaç de proliferar fins i tot a baixes temperatures en el refrigerador: només la cocció o la pasteurització dels aliments aconsegueix eliminar-la.
  • Els aliments que més exposats estan a contaminar-se per Listeria monocytogenes són companatges, formatges frescos, patés, lactis elaborats amb llet crua, vegetals crus o, com en aquest cas, fins i tot preparacions de peix.
  • Els símptomes més comuns de la listeriosis són gastroenteritis amb febre, mal de cap, malestar estomacal i vòmits.
  • En la majoria dels casos es resolen sense majors complicacions, però la intoxicació per Listeria monocytogenes és especialment problemàtica en ancians, malalts, xiquets i, especialment en dones embarassades.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia