Les set fundacions d’investigació adscrites o vinculades a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública tenen en marxa, o han conclòs, 283 projectes i investigacions clíniques relacionades amb el coronavirus. Com cada 20 de maig, dijous passat es va commemorar el Dia Internacional de l’Assaig Clínic amb l’objectiu de donar a conéixer a la ciutadania en què consisteix la labor de la investigació per a aconseguir una vacuna o un medicament per a una malaltia concreta.

En concret, el 72% són projectes que plantegen de manera detallada possibles solucions a un aspecte específic de la pandèmia per SARS-CoV2, però també hi ha investigacions (assajos clínics i estudis observacionals) dissenyats per a valorar en persones l’eficàcia i seguretat de tractaments, tècniques diagnòstiques i terapèutiques o l’eficàcia de les vacunes.

Les investigacions sobre SARS-CoV2 desenvolupades en la Comunitat Valenciana versen sobre vies de transmissió i mesures per a previndre la infecció i diagnosticar-la de manera primerenca, models predictius per a anticipar la seua evolució, tractaments i recomanacions terapèutiques, interrelació amb altres patologies o possibles seqüeles.

També s’aborda el paper de les TIC davant la COVID-19, així com qüestions relatives a la reproducció, l’embaràs, la lactància i la infància. Les conseqüències de la pandèmia en la salut mental i en grups especialment fràgils (població anciana, per exemple) són, així mateix, objecte d’anàlisi.

En la majoria dels casos són estudis promoguts per professionals de la Sanitat i, en menor mesura, del món acadèmic (universitats valencianes, però també d’altres autonomies i països), fundacions o associacions relacionades amb la salut, laboratoris i l’Organització Mundial de la Salut.

Aquest personal investigador, en paraules de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, “s’ha bolcat per a tractar d’aportar solucions i millores en tots els àmbits: Des de la prevenció i el diagnòstic de la infecció fins al seu tractament o pronòstic, i sempre amb les mires posades a traslladar els avanços del laboratori al llit del pacient”.

En concret, les investigacions sobre SARS-CoV2 que estan en marxa en la Comunitat Valenciana les promouen o compten amb participació de personal de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), l’Institut d’Investigació de l’Hospital Clínic de València (Incliva), la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Gestió de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (*Isabial), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Fundació d’Investigació de l’Hospital General Universitari de València (FIHGUV), la Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló i el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia