Els delictes informàtics van augmentar un 59% en el primer semestre de 2020, segons la policia. Amb la finalitat de previndre’ls, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana molta prudència, al mateix temps que recorda els drets que emparen al consumidor, a través de cinc consells bàsics:

  • Prioritzar les webs conegudes. Sobretot, les que desenvolupen la seua activitat en l’àmbit de la Unió Europea i aquelles adherides a codis de bones pràctiques com a Confiança En línia. Cal desconfiar sempre dels comerços que no donen dades clares de contacte.
  • No eixir de la plataforma de compra. Alguns fraus s’originen en webs molt conegudes, com Amazon, Ebay, Wallapop o Idealista quan l’usuari s’ix del guió. No accepte invitacions per a tractar amb l’altra part per correus electrònics privats ni mane diners per transferència.
  • Desconfiar de les gangues, els regals i els productes no sol·licitats. Sovint són un ganxo per a atraure incauts. Amb més raó, evite les ofertes superflash de pàgines desconegudes que li urgeixen a fer un desemborsament per a no perdre una oportunitat de compra.
  • Confirmar els enllaços que arriben per SMS o al correu electrònic. Si rep un email o un SMS amb enllaços, en relació a alguna compra o cerca que haja fet, vaja a la web original a comprovar l’activitat del seu perfil; no punxe els enllaços si té la menor sospita.
  • Usar una targeta prepagament. Recarregant-la segons el saldo que vaja a usar. Una altra opció consisteix a activar funcions de la targeta de crèdit per a limitar el saldo, prohibir les compres fora de la UE, mantindre la targeta apagada… Si demanen el PIN en línia, done el frau per assegurat.
  • Reclamar al banc com més prompte millor. Han d’activar-se les notificacions del banc per a ser informat en temps real de qualsevol pagament amb la targeta. Si detecta un pagament no autoritzat, comunique-li’l a l’entitat al més prompte possible i denuncie el fet a la policia o a la guàrdia civil.

Més detalls sobre delinqüència en el següent enllaç: clic ací.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia