La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha rebut 287 propostes als primers pressupostos participatius de la Generalitat per al 2022 des que es van obrir a la ciutadania el passat 11 de maig.

Els ciutadans i ciutadanes poden presentar les seues propostes d’àmbit comarcal o autonòmic fins al proper diumenge 30 de maig, de forma únicament telemàtica a través de portal de la Generalitat GVA Participa ( consultar ací).

La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, ha animat a la ciutadania a seguir participant i presentat les seves iniciatives “que permetrà que els valencians i valencianes formin part de les decisions d’aquest govern”.

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat per a l’exercici 2022 compten amb 125 milions d’euros que es distribueixen atenent a criteris de població, pobresa i despoblació. En aquest sentit, 87,5 milions d’euros, el que suposa el 70% dels recursos totals, es distribueixen en àrees comarcals de la Comunitat, mentre que els 37,5 milions restants, que representen el 30%, es dirigeixen a projectes d’àmbit autonòmic.

De les 287 propostes rebudes, 123 es corresponen amb projectes d’àmbit autonòmic, mentre que 164 s’orienten a iniciatives d’abast comarcal. En aquest sentit, s’han rebut 40 propostes de les comarques centrals; 34 de les comarques Costaneres del Nord; 38 de les Comarques de l’Horta; 7 de les comarques d’Interior; 7 de les comarques de l’Interior del Nord; 22 de les comarques de l’Sud; i 16 de les comarques de l’Xúquer-Túria.

D’acord amb les categories que els ciutadans indiquen en les seves propostes, destaquen les relacionades amb l’ecologia, l’habitatge i l’educació.

Hi poden participar totes les persones majors de 16 anys que estiguen empadronades en un municipi de la Comunitat; els valencians i valencianes residents a l’exterior, amb indicació de la data i lloc de l’última residència al nostre territori; i les persones menors de 16 anys i majors de 12 que tinguen DNI, amb l’autorització prèvia dels seus pares o mares, tutors o representants legals.

Una vegada finalitzada la fase de presentació de propostes, s’inicia la seua fase de revisió entre el 31 de maig i el 8 de juny, moment en què es revisaran i s’ordenaran per conselleries. Així mateix, es retornarà un informe amb les propostes admeses i les no admeses (amb la indicació del motiu d’exclusió) que serà validat per la Comissió de Seguiment. Les propostes admeses passaran a la fase de suports en GVA Participa i les descartades a una pestanya secundària d’aquest mateix portal.

La fase de suports es desenvoluparà entre el 9 i el 27 de juny, moment en el qual qualsevol persona podrà donar suport a un màxim de 10 propostes.

En les següents etapes del procés es realitzarà una avaluació de les propostes; la publicació de preus; votació de projectes; i conclourà amb els resultats que es donaran a conèixer el 28 d’octubre. Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, a partir de la seva incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 i fins a l’execució de les mateixes.

El portal GVAParticipa de la Generalitat compta en l’actualitat amb 17.984 usuaris i usuàries des de la seva posada en marxa el passat 3 de febrer.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia