El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar divendres passat, 21 de maig, la resolució de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, per la qual s’incoa expedient per a declarar bé d’interés cultural immaterial la paella valenciana.

Qui desitge accedir al document complet pot fer-lo a través del següent enllaç: clic ací.

En el BOE podem trobar detalls sobre la paella com els seus orígens, dels quals s’indica que es remunten a l’any 330 a.c. amb les incursions índiques d’Alejandro Magno, que va portar l’arròs a Europa. Després de llargs viatges, aquest cereal es va començar a popularitzar, instal·lant-se el seu cultiu en les costes orientals de la península.

Dins de l’apartat de “elements/ procés / desenvolupament” s’explica que, a partir del segle XIX, aquest plat tan famós i identificatiu de la cultura valenciana, va començar a arrelar-se fins que finalment es va considerar i va instaurar com una recepta familiar, la qual mai ha estat exempta de controvèrsia, tòpics i paradigmes, els quals naixen dels costums propis i diferents de cada lloc. No obstant això, no hi ha cap dubte de l’ingredient imprescindible: l’arròs.

També s’ofereixen dades sobre consells a l’hora de cuinar la paella i no remoure l’arròs quan s’està cuinant, així com la importància del foc i de la mena de llenya.

Amb aquesta declaració, es pretén donar a la paella el reconeixement nacional i internacional que es mereix, sent identificat com un plat de denominació d’origen de la Comunitat Valenciana. Per això, per a aconseguir un major grau de protecció i salvaguarda d’aquest bé cultural, s’estudiarà la possibilitat de dur a terme les gestions oportunes perquè el nostre plat estrela aconseguira ser declarat patrimoni mundial intangible per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia