Segons va publicar aquest dimecres EFE, Bétera es manté com el municipi de la Comunitat Valenciana de més de 20.000 habitants amb major renda neta mitjana anual per habitant, amb 14.459 euros (897 euros més que en l’estadística de l’any passat). En aquest sentit, es troba entre els 50 grans municipis d’Espanya amb més renda.

Aquestes dades les recull l’estadística d’Indicadors Urbans de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). No obstant això, fent una reflexió sobre aquestes dades, cal tindre en compte que a Bétera hi ha un parell d’urbanitzacions on els seus residents compten amb un nivell alt d’ingressos bastant diferenciat de la resta de la població. Per tant, basant-nos en les estadístiques mencionades, les altes rendes d’aquest sector pot ser el principal factor que dispare la renda neta mitjana anual dels indicadors urbans.

L’anàlisi realitzada per l’INE també recull que hi ha cinc municipis alacantins entre els de menor renda d’Espanya, segons dades de 2018: Almoradí (7.840 euros), Torrevieja (7.944), Crevillent (8.312) i Aspe (8.559), que ja figuraven l’any passat, als quals se suma Pilar de la Horadada (8.632).

En total, Espanya compta amb 416 municipis amb més de 20.000 habitants, dels quals la major renda mitjana anual per habitant, segons les dades de 2018, corresponen a Pozuelo de Alarcón (Madrid), amb 28.326 euros, Boadilla del Monte (Madrid), amb 21.795, i Sant Cugat del Vallès (Barcelona), amb 20.582 euros.

Per contra, les ciutats amb menor renda per habitant van ser Níjar (Almeria), amb 7.307 euros, *Vícar (Almeria), amb 7.451 euros, i Els Palaus i Villafranca (Sevilla), amb 7.507 euros.

L’estadística analitza també l’esperança de vida al naixement i reflecteix que la localitat alacantina de Torrevieja es manté com l’únic municipi de la Comunitat Valenciana que figura entre els quinze d’Espanya amb menor esperança de vida al naixement, situada en els 81,4 anys.

Cinc municipis espanyols van superar els 85 anys, tots ells de Madrid (Pozuelo de Alarcón, Majadahonda, Alcorcón, Las Rozas de Madrid i Alcobendas), mentre que, en l’extrem oposat, La Línea de la Concepción va ser l’única de les 126 ciutats estudiades amb una esperança de vida al naixement inferior a 80 anys.

L’INE també contempla dades de les 70 Àrees Urbanes Funcionals (AUF) d’Espanya (una ciutat i els municipis de l’entorn d’influència laboral), en les quals Torrevieja torna a encapçalar les de menor renda anual per habitant, amb 7.957 euros, llistat en el qual també figuren Elx (9.271 euros), Benidorm (9.887 euros) i Gandia (10.423).

Així mateix, entre els barris amb menor renda mitjana anual per habitant amb dades de 2018 figura un d’Alacant, la zona 4-A, que inclou en la seua major part al barri Joan XXIII, amb una renda de 5.921 euros, molt allunyat dels barris amb més renda d’Espanya: L’Aparença (44.825 euros), Recoletos (43.567 euros) i Piovera (40.510 euros), a Madrid.

Un altre indicador d’aquesta estadística és el de proporció d’ocupació en la indústria i els serveis en àrees urbanes funcionals caracteritzades per una forta implantació d’aquests sectors enfront d’uns altres, on destaquen les àrees industrials d’Avilés (amb un 27,3% d’ocupació en la indústria), Alcoi (23,7%) i Burgos (23,6%).

També se situen entre les quinze AUF amb major proporció d’ocupació en la indústria les de Sagunt (València), amb un 17 ,7%, Elx (Alacant), amb un 16,8% i Castelló, amb un 16,6%.

Les AUF amb menys pes d’ocupació en la indústria a Espanya són Marbella (2,8%), Mèrida (3,1%) i Almeria (3,2%), seguides de les de Torrevieja (3,2%) i Benidorm (3,6%), a Alacant.

Quant a la proporció de població ocupada en el sector Serveis, totes les AUF d’Espanya superen el 64%, liderades per les de Mèrida (91,3%), Toledo (90,4%), Las Palmas de Gran Canaria (87,5%), León (87’1%) i Benidorm (87%), mentre que les d’Alacant ocupen el tretzé lloc.

Les AUF en les quals el sector Serveis té un menor pes en l’ocupació són les d’Avilés (64,6%), Lorca (65,5%), Ponferrada (68,3%) i Alcoi (69,2%), mentre que les de Castelló se situen en el quinzé lloc d’aquest llistat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia