Aquest 28 de maig es commemora el 60 aniversari d’Amnistia Internacional, des que l’advocat britànic Peter Benenson, inspirat pel cas de dos estudiants portuguesos que havien sigut empresonats per brindar per la llibertat, va fer una crida per a alliberar els presos i preses de consciència. Aquesta crida es va publicar en el diari britànic The Observer i en altres periòdics de tot el món, la qual cosa va marcar l’inici de la marxa d’Amnistia Internacional. L’organització, amb arrels sòlides i en constant adaptació als canvis, compleix seixanta anys lluitant pels drets humans: des de l’alliberament de presos de consciència a la lluita per una vacuna accessible i assequible en la pandèmia, o contra el reconeixement facial.

Des de l’inici del seu recorregut, milers de persones empresonades per les seues creences o la seua forma de vida han sigut alliberades i desenes de països han posat fi a la pena de mort, entre altres. Però el treball de l’organització de defensa dels drets humans, que compta actualment amb més de 10 milions de socis i sòcies, continua sent necessari.

A Espanya, un dels assoliments als quals Amnistia Internacional ha contribuït ha sigut l’aprovació, en 2004, de la Llei orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Així mateix, també va ser un gran assoliment la ratificació per part d’Espanya del Conveni Istanbul, així com el projecte de llei, pendent d’aprovació, que té per objectiu definir com a violació el sexe sense consentiment de conformitat amb les normes internacionals de drets humans.

Per a la celebració d’aquest aniversari, la Secció espanyola d’Amnistia Internacional ha comptat amb la col·laboració del popular artista Óscar Alonso, més conegut com 72kilos, que ha creat una il·lustració sota el lema “Aquesta humanitat que compartim”. Per al director d’Amnistia Internacional, aquest és el vertader missatge d’aquest aniversari: ”Totes les persones portem dins el poder de la humanitat per a combatre les injustícies” assenyala Beltrán.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia