(EFE) La Policia Nacional ha desarticulat a Castelló, València i Madrid una organització criminal dedicada, presumptament, al subministrament de planters de marihuana, i ha detingut a 28 persones, acusades de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric.

Els agents s’han confiscat d’un total de nou plantacions, 10.000 plantes, 100 quilograms de cabdells i altres 600 quilograms de marihuana que estava sent preparada, han informat en un comunicat.

Les investigacions policials van començar durant el mes de juliol de 2020, quan els agents van rebre una informació sobre un grup de persones espanyoles que gestionaven diverses plantacions de planters de marihuana que, posteriorment, venien a l’engròs i al detall a altres persones dedicades al cultiu d’aquesta substància.

Les primeres vigilàncies van permetre comprovar que l’investigat mantenia un cultiu de planters en el domicili unifamiliar en el qual residia, a Chiva (València). A més, mantenia cites als voltants de la zona amb tercers, als quals facilitava grans caixes de cartó on, pel que sembla, entregava els esqueixos.

Com a resultat d’aquestes vigilàncies, es va detectar una d’aquestes transaccions en un xalet situat en un municipi valencià, on es va localitzar i es va desmantellar una plantació de marihuana gestionada per una persona d’origen lituana. Tenia 460 plantes, amb un pes total superior als 70 quilograms.

El Jutjat d’Instrucció 4 de Requena va assumir la investigació, i va actuar mitjançant dues vies: augmentar el coneixement sobre l’organització per a procedir a la seua desarticulació i detectar les plantacions de tercers per a actuar contra elles.

En el primer cas, la investigació va permetre comprovar que el màxim responsable mantenia una plantació en el domicili en el qual vivia amb la seua mare, però, a més, gestionava plantacions de planters en el domicili de la seua germana i en el del seu cosí, i havia instal·lat una plantació tradicional en el pis del seu pare.

A més, va establir un altre centre de producció en una nau situada en el Polígon Industrial d’Alaquàs (València), que era dirigit per dos homes, que actuaven com a homes de confiança del màxim responsable.

Malgrat els primers arrestos, el màxim responsable continuava la seua labor, i paral·lelament nodria de planters a tercers. Una d’aqueixes compres va permetre detectar un xalet controlat per persones lituanes en una urbanització de luxe de Boadilla del Monte (Madrid).

Aquesta plantació va ser desarticulada, i es va detindre a dues persones lituanes a l’interior del xalet, als qui se’ls van intervindre 1.600 plantes, 128 quilograms de marihuana en cabdells llestos per al seu envasament, 2.000 euros en efectiu i divers material que donava cobertura a la plantació.

Gràcies a la investigació, es va comprovar que el màxim responsable també actuava com a intermediari en transaccions de compravenda de marihuana i, a més, s’havia associat amb dues persones relacionades amb un concessionari situat a Quart de Poblet (València) per a instal·lar una plantació de marihuana en les seues instal·lacions.

Igualment, actuava com a intermediari per a tercers que es dedicaven a l’adquisició de marihuana, i una d’aquestes transaccions va acabar amb la detenció de dues persones, d’origen polonés, que, en el moment de la intervenció policial, portaven uns deu quilograms de cabdells de marihuana.

Aquesta venda va ser gestionada a través de tres persones residents a Llíria  i La Vall d’Uixó. Aquestes persones adquirien els planters a l’organització principal i, després de cultivar, recol·lectar i assecar la marihuana, la venien, a través del màxim responsable, que actuava d’intermediari. Els clients últims eren els dos individus polonesos.

Seguidament, va ser desmantellada una altra de les plantacions a les quals l’organització havia facilitat els planters, que estava situada a la província de València i custodiada per un home de 55 anys d’edat, familiar d’un dels amos d’aquesta.

Tots dos van ser detinguts, i se’ls van confiscar 3.535 plantes, que van llançar un pes total d’uns 150 quilos.

Finalment, els agents van detectar que el principal investigat, d’acord amb altres dues persones, havia començat a recollir la collita de la plantació que s’havia establit en el concessionari, la qual cosa va precipitar la intervenció policial.

Es van practicar diversos registres de manera simultània, concretament dues a Chiva, un a Alaquàs, un a Torrent, dues a València i un a Quart de Poblet.

En els dos primers municipis es van localitzar centres de producció de planters; a València i Quart de Poblet es van localitzar plantacions, i a Torrent, totes dues infraestructures.

La plantació de Quart de Poblet estava instal·lada en la teulada de l’edifici annex al concessionari, a la qual s’accedia a través d’una porta instal·lada que s’obria mitjançant una aplicació de telèfon mòbil. La porta comptava amb pany invisible controlat electrònicament.

La plantació tenia diverses estades per a ser utilitzades com a centre de plantació, d’assecat i d’envasament, amb unes 700 plantes en procés de floració. Aquesta plantació estava tan bé oculta que no interferia amb l’activitat normal del concessionari.

En aquesta última fase de la investigació, es va desarticular completament l’organització principal, procedint-se a la detenció de 17 persones, dels quals cinc són familiars directes del màxim responsable.

Set dels detinguts van ser posats a la disposició del Jutjat, que va decretar l’ingrés a la presó de tots ells.

Amb aquesta operació, s’ha aconseguit identificar i desarticular tota la cadena de producció i cultiu de marihuana. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia