En el passat ple de juny de l’Ajuntament de Bétera, dins de l’ordre del dia (punt 8), es va tractar l’aprovació de la Modificació de crèdit núm. 5/21 per a la injecció de quasi 14 milions d’euros al pressupost que es va aprovar per a 2021 per a poder executar el Pla d’Inversió Local.

La finalitat d’aquesta injecció és poder “complir amb les promeses que aquest equip de govern va fer-li a les veïnes i veïns”, va indicar el regidor municipal d’Hisenda, Manuel Pérez.

Durant la seua intervenció, Pérez va desglossar algunes de les inversions amb aquest pla més les ja realitzades durant aquesta legislatura (asfaltat, parcs infantils, qualitat de l’aigua potable, centre cívic, ajudes a autònoms, hostalers i agricultors…).

En aquest sentit, cal recordar que fa una setmana es va fer públic per part del consistori aquest pla i es troba detallat també en el següent enllaç: clic ací.

Esta modificació de crèdits és probablement per a Compromís un dels punts més importants de la legislatura, conjuntament amb el plec de parcs i jardins, fonamentalment perquè tots dos permetent veure amb claredat en quin model de poble s’està treballant en este equip de govern, en què es gastarà Bétera els seus recursos els propers anys i quines circumstàncies van a tindre a futur per a la nostra ciutat”, va declarar la portaveu de Compromís Cristina Alemany.

D’aquesta manera, Alemany va fer una exposició de la postura de Compromís, la qual va ser l’abstenció. La regidora va recordar també durant la seua intervenció que gràcies al govern de Sánchez, el qual ha suspés les regles fiscals per al 2020-2021, es pot fer aquesta modificació de crèdit.

La polèmica es va produir quan la Portaveu de Compromís va dir, després de diverses intervencions entre ella i l’edil Hisenda, que “tenim clar què és el que pretén el partit popular aprovant esta modificació de crèdit: evidentment, millorar la vida dels veïns i veïnes de Bétera, això ho tenim clar. Però no conta quina és l’altra part. De totes les partides que ha dit el senyor portaveu de l’equip de govern i regidor d’Hisenda destaquen tres que tenen 7 xifres: una, que són el jardins (1.472.000 euros), què justet que són dos jardins o parcs en Torre en Conill. El Centre Cívic, que és l’altra partida de 7 xifres (1.600.000 euros) i després l’aigua (2.100.000 euros) que tot i que directament no beneficiarà directament a Mas Camarena s-i que ho farà indirectament. Resulta que en el moment en que s’execute eixa connexió de l’aigua, repercutirà la quota de l’Emsi sobre el nucli urbà i algunes de les urbanitzacions que se nodriran també d’esta aigua”.

“Per tant, què justet que tres de les inversions que tenen 7 xifres són, única i exclusivament, aquelles que van a millorar una zona en concret del terme. I com dic, l’evidència és clara: millorar la vida dels veïns i veïnes de Bétera, estarem parcialment o totalment d’acord. Però el que no farem és, senyor regidor del Partit Popular i portaveu que li donem la raó per a perpetuar-se vosté l’alcaldia i comprar… Doncs això”, va concloure Alemany.

Seguidament, l’alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, va fer una matisació. “Vosté està acusant el Partit Popular de governar a soles i governar d’un servilisme de cara a Mas Camarena i Torre en Conill i no li ho vaig a consentir. No li ho vaig a consentir perquè este equip de govern està basat en el consens i el respecte. M’agradaria que em mirara senyora Alemany. En el consens i el respecte, cosa que vosté no està demostrant a este equip de govern”, va declarar Verdevío.

“Siga valenta i diga a qui estic comprant jo i expose’s a les conseqüències que això li puga dur”, va dir-li Manuel Pérez a la Portaveu de Compromís.

A continuació, cada portaveu dels diferents partits que formen l’equip de Govern (Mas Camarena-Torre en Conill i Ciutadans) van també exposar la seua opinió a les paraules de Cristina Alemany.

“La teua intervenció m’hi ha deixa molt de mal sabor de boca. Confons capacitat d’estalvi amb incapacitat de gestió. L’únic que has fet és cridar a les trinxeres i crear divisió”, va declarar el regidor de Ciutadans, Júlio Inés.

“Malgrat la inversió dels 14 milions d’euros i ser més del 40% de la població, d’aquests diners només anem a rebre el 20%. L’altre 80% es queda en el nucli urbà. Vull recordar-vos que no hi ha ni un sols local on es puguen reunir els veïns, ni en Torre en Conill ni en Mas Camarena. No hi ha ni una sola infraestructura esportiva en totes les urbanitzacions del sud”, va citar el Portaveu de Torre en Conill Manolo Chover, entre altres assumptes.

“Jo vull comentar la qüestió de l’aigua. Mas Camarena, Camí Paterna. la Junquera i algunes zones més porten 7 anys pagant ells soles la totalitat de la quota de l’Emsi. Està bé, no? No passa res. Em sembla una autèntica barbaritat el que has dit. L’any 2020 es va pagar pel municipi 900.000 euros per a reparar les fugides d’aigua en el casc urbà i Mas Camarena i Torre en Conill han pagat la part que els toca”, va expressar el Portaveu de Mas Camarena, Carlos Abad.

Després d’aquest moment polèmic, va arribar el torn del PSPV-PSOE per a exposar el seu sentit de vot respecte a aquest punt.

“Encara que es tracta d’una quantitat important de diners, diners que són de totes i tots les veïnes i veïns de Bétera, l’equip de govern no compta almenys amb el PSPV-PSOE de Bétera per a proposar l’assignació de partides. No ha sigut possible una reunió per a escoltar el nostre punt de vista, encara que el PSPV-PSOE de Bétera representa una part de la població. Ho dic perquè Júlio ha dit molt bé que ‘Tots som Bétera’, Manuel ho ha dit i tenen raó. Doncs, nosaltres també som poble i, sent una inversió tan important, considerem que haguera estat molt bé que l’equip de govern s’haguera reunit amb tots els equips de la corporació”, va explicar el regidor socialista José Miguel Granell.

“Estem d’acord amb algunes d’aquestes inversions, però hi ha altres que les trobem a faltar o podíem tindre altres quantitats”, va afegir, per a justificar l’abstenció del seu vot.

Després d’exposar algunes impressions entre Granell i Manuel Pérez, va intervindre el Portaveu de Vox, Fidel Valcarce.

Valcarce va desglossar els punts del Pla amb els quals estava a favor, però puntualitzant alguns detalls. “Ens complau que s’hi haja solucionat el problema de l’aigua, que era de traca que es perdera el 60% de l’aigua en el subministrament, però ens hi haguera agradat que s’haguera contemplat la solució de la desnitrificadora que al nostre judici hi haguera sigut més avantatjosa”, va detallar Valcarce.

“Amb el Centre Cívic estem d’acord amb la descentralització, però també tenim molt en compte els problemes que tenen la resta d’urbanitzacions menors (evacuació d’aigua, problemes fluvials…). Hi ha molts propietaris que no poden pagar aquests problemes i ens agradaria que s’enfronte aquesta necessitat per a millorar la situació d’aquestes urbanitzacions menors”, va afegir l’edil de Vox.

D’altra banda, també va fer al·lusió a la millora de les connexions i comunicacions en el Polígon de l’Horta Vella.

Finalment, després de 2 hores de debat en aquest punt, es va aprovar la modificació de crèdit per a la injecció de quasi 14 milions d’euros al pressupost Local per poder dur a terme el citat Pla d’Inversió Local.

L’alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, va donar les gràcies a totes i tots per poder fer possible aquest Pla. “Crec que és important el dur al Ple Ordinari esta incorporació del remanent i jo volia agrair el treball de corporacions anteriors. Sabem reconéixer que ha sigut esforç d’equips anteriors. Estic molt agraïda, de què han treballat de valent, però que també són uns diners dels nostres veïns i veïnes i crec que hem de retornar-los en infraestructures i serveis que estan deficitaris”, va declarar.

El punt es va aprovar amb els vots a favor del Partit Popular, Mas Camarena-Torre en Conill, Ciutadans i Vox i les abstencions de Compromís i PSPV-PSOE.

A continuació, adjuntem el vídeo amb este punt del ple i totes les intervencions al complet de cada regidor.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia