El diagnòstic precoç del càncer de pell ha augmentat un 80% la seua taxa de curació, segons ha recordat l’equip de dermatòlegs de Quirónsalud València i Torrevieja amb motiu del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, que se celebra aquest diumenge, 13 de juny.

A més, han realitzat una crida a la conscienciació contra aquesta patologia que avança a Espanya, ja que cada any es diagnostiquen més de 6.000 casos de melanoma i uns 78.000 de càncer de pell cutani no melanoma.

El cap del servei de dermatologia de Quirónsalud València i d’Institut Mèdic Ricart, José María Ricart, ha explicat que malgrat que la incidència del melanoma és menor que els càncers cutanis no melanoma, “és el tumor més estés i el càncer de pell amb pitjor pronòstic”.

No obstant això, ha comentat que si es detecta de manera precoç existeix un grau major de probabilitat de curar-lo, a més de recordar que l’exposició “continuada i desmesurada” a la radiació ultraviolada del sol és la principal causa del càncer de pell.

Un dels tumors malignes més freqüents és el carcinoma de cèl·lules escatoses o carcinoma epidermoide, lesió que deriva dels queratinocitos (les cèl·lules de la nostra epidermis) i es produeix a conseqüència de mutacions de l’ADN d’aquestes cèl·lules al llarg de la vida del pacient.

Aquest tumor, segons el dermatòleg de Quirónsalud Torrevieja, José Carlos Pascual, pot estendre’s cap a ganglis limfàtics regionals, encara que el seu pronòstic “és bo sempre que es detecte en fase primerenca”.

Aquest tipus de càncer de pell es caracteritza per l’aparició de tumors-embalums- que creixen de forma exofítica, és a dir, cap a fora de la pell, amb tendència al sagnat espontani i de forma relativament ràpida, en setmanes o mesos.

El tractament en aquesta mena de tumors és la seua extirpació amb els marges del teixit circumdant adequat, cirurgia amb bon pronòstic i “poques complicacions”, encara que per a casos més agressius, els pacients han de sotmetre’s a “radioteràpia, quimioteràpia, i més recent, la immunoteràpia”, ha assenyalat Pascual.

Ricart ha insistit que la fotoprotecció és l’eina més útil per a previndre aquesta malaltia que no sols afecta a persones majors, ja que la pràctica d’esport a l’aire lliure “sense fer ús de la protecció adequada” ha incrementat les consultes de pacients més joves que presenten lesions cutànies.

Ha puntualitzat el “ABCDE” de les pigues o taques atípiques en la pell, entre els quals es troben l’asimetria, en la qual la meitat d’una piga es veu diferent de l’altra; les vores irregulars, mal definits o borrosos; el color, ja que les pigues particularment fosques o multicolors poden comportar riscos, mentre que els negres “augmenten la sospita”.

A més, el diàmetre i l’evolució són altres dues dels aspectes a tindre en compte, ja que són indicadors de risc de patir lesions cancerígenes.

Així mateix, la visita al dermatòleg per als especialistes és “vital” en cas de notar qualsevol alteració en les pigues o en la pell, revisió que ha d’incloure’s en la revisió mèdica anual en el qual es realitza una dermatoscòpia digital que revela l’estat de les pigues i permet detectar a temps l’existència de noves lesions.

L’hospital Quironsalud de València és pioner en l’abordatge del càncer cutani mitjançant cirurgia microgràfica de Mohs, tècnica que permet extirpar tumors cutanis i analitzar de manera immediata l’abast de la lesió, evitant la destrucció del teixit sa, la qual cosa permet aconseguir un alt percentatge de curació.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia