Les recents pujades del preu de la llum continuen mostrant un problema no resolt amb l’electricitat al nostre país, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Espanya és el cinqué país d’Europa en el qual més es paga per aquest concepte, cosa cada dia més difícil d’entendre tenint en compte la creixent presència en el mercat elèctric de noves fonts d’energia barates i sostenibles, com l’eòlica i la solar.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) considera indispensable la reducció del preu de l’energia, que hauria de contemplar la reducció de l’IVA al 10% (actualment és el 21%) i l’eliminació de l’Impost de l’Electricitat (que grava un 5,11% la factura), la qual cosa suposaria un estalvi final en la factura de la llum de quasi el 14%. Reclamacions històriques de l’organització i que haurien de vindre acompanyades de una revisió urgent del sistema de preus majorista. Però també de mesures que contribuïsquen a l’impuls de la lliure competència en un sector que continua estant dominat pels grans grups energètics.

Són només algunes de les deu mesures que proposa OCU al Govern per a tractar de reduir el preu de les tarifes i facilitar l’accés a l’electricitat a les llars més vulnerables. En concret, se sol·licita:

1. Rebaixar l’IVA de l’electricitat al 10%.

2. Eliminar l’Impost de l’Electricitat

3. Augmentar el control per a frenar les manipulacions del mercat.

4. Revisar el sistema de fixació de preus en el mercat majorista.

5. Revisar i redistribuir les tarifes d’accés.

6. Millorar la transparència en les tarifes.

7. Fomentar la competència entre les comercialitzadores.

8. Impulsar del Bo Social.

9. Apostar per l’eficiència energètica.

10. Empoderar al consumidor.

OCU demana als consumidors que s’unisquen a la campaya per a demanar la baixada de l’IVA al 10% i aconseguir unes tarifes més justes i assequibles. Una històrica reivindicació de l’Organització que necessita el suport de la ciutadania.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia