En el torn de proposicions, en el passat ple ordinari de juny, Bétera va presentar per part de tota la corporació municipal la proposició de sol·licitar la rectificació del Reial decret 229/2021 en relació amb l’origen de les Bandes de Música de la Comunitat Valenciana.

Aquesta proposició va ser aprovada per unanimitat, per part de tots els partits representats en la corporació municipal de Bétera: PP, Mas Camarena-Torre en Conill, Ciutadans, Compromís, PSPV-PSOE i Vox.

Així, Bétera també es suma a la sol·licitud remesa per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) al Ministeri de Cultura perquè rectifique una frase continguda en el Reial decret 229/2021 de 30 de març, en la qual s’afirma que “l’origen de les bandes de música valencianes es deu a un moviment mimètic al de les agrupacions corals catalanes (Clavé)”.

En un escrit remés al ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, la FSMCV reconeix que la recent declaració de les societats musicals valencianes com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial és “un avanç importantíssim” per a un col·lectiu molt arrelat socialment, que agraïx este “impuls” per part del Ministeri. No obstant això, una de les frases recollides en el Reial decret publicat en el BOE del 6 de maig resulta “errònia i incompleta”, per la qual cosa sol·licita la correcció de la cita.

La Federació es refereix concretament a la frase inclosa en el decret estatal en el qual s’identifica l’origen de les bandes valencianes al de les agrupacions corals catalanes, “moviment que va entrar a València via Reial Societat d’Amics del País”. Per a corregir-la, es proposa substituir la cita per una altra que fa referència als més de 200 anys d’història d’un fenomen amb gran arrelament territorial i social dins del qual resulta complicat trobar l’origen de cadascuna de les societats musicals. Per a això, la FSMCV remet als investigadors, que apunten com a principals causes de l’aparició d’estes agrupacions la influència religiosa, militar i, en menor mesura, política.

A continuació, compartim un vídeo amb les intervencions dels regidors mostrant el seu sentit de vot favorable a aquesta sol·licitud.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia