(EFE) Agents de la Policia Nacional han detingut a València a un total de dèsset persones. A més, s’investiga a altres sis, en desarticular una presumpta organització criminal implantada a nivell nacional dedicada al contraban de tabac des de països de l’Est.

Segons ha informat l’Agència Tributària, la investigació, realitzada de manera conjunta al costat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, ha constatat que l’organització manipulava el producte en centres d’elaboració clandestins per a transformar-lo en tabac i cigarrets per a, finalment, vendre-ho il·lícitament tant a l’engròs com al detall.

En la confiscació als detinguts, acusats de contraban de tabac, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, contra la salut pública i falsedat documental, s’han intervingut més de quatre tones de tabac i 33 quilos de marihuana, així com dues màquines de picada de tabac, diverses màquines d’envasament al buit, cartonatge i paquets per a envàs.

La investigació es va iniciar al maig del passat any en detectar-se, en l’època de confinament, enviaments de paqueteria que contenien picada de tabac i que eren distribuïts per tot el territori nacional i internacional.

L’organització utilitzava una empresa dedicada a la venda de full de tabac per a comerciar aquest producte, desviant gran part d’aquesta matèria primera per a la seua transformació en picada, activitat subjecta a impostos sobre el tabac i pel que haurien d’haver abonat a la Hisenda Pública els impostos generats.

Segons la investigació, els enviaments es feien a través d’identitats falses utilitzant mercantils instrumentals que propiciaven el blanqueig dels enormes beneficis econòmics obtinguts per aquesta activitat.

D’aquesta manera, aconseguien evadir els controls de les autoritats competents, pel fet que la seua presumpta activitat comercial era únicament la distribució del producte i no la seua elaboració per a consum final.

L’organització constava de tres estructures paral·leles amb les quals podien produir i distribuir tres tones de picada de tabac a la setmana en tres centres diferents de manipulació.

Amb l’operació, l’organització ha quedat totalment desarticulada i, en el context de les actuacions realitzades, s’han practicat huit registres en habitatges i en una nau industrial en diferents municipis valencians com Manises, Bétera i Rocafort.

En un dels registres es va trobar una plantació en la qual es van confiscar 430 plantes de marihuana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia