A la Comunitat Valenciana hi ha 743 persones diagnosticades d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). Es tracta d’una malaltia neurodegenerativa que avança cap a la paràlisi progressiva provocant una pèrdua de l’autonomia de la persona, per això requereix de cures especials.

Cada dia 21 de juny se celebra el Dia Mundial de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica. En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha unit a aquesta efemèride en suport a tots els pacients que pateixen aquesta malaltia, i posa en èmfasi la importància d’oferir una atenció sanitària integral a aquestes persones.

L’ELA és una malaltia degenerativa que compromet la comunicació oral, la deglució i fins a la respiració, encara que es mantenen intactes els sentits, els músculs dels ulls i, amb freqüència, l’intel·lecte.

Del total de persones diagnosticades en la Comunitat Valenciana, 407 són homes i 336 dones. A més, la majoria dels pacients tenen una edat entre els 55 i 75 anys.

Així mateix, durant l’any passat es van diagnosticar 139 nous casos d’Esclerosi Lateral Amiotròfica.

L’ELA és la tercera malaltia neurodegenerativa en incidència, per darrere de la demència i el Parkinson, i és especialment sensible perquè produeix pèrdua de l’autonomia personal. És una malaltia que pateixen de 4 a 6 persones per cada 100.000 habitants, i l’edat d’inici se situa entre els 55 i els 65 anys.

La Conselleria de Sanitat ha elaborat el Pla d’Atenció a Persones amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), un document que ha posat a la disposició de professionals, pacients i familiars per a millorar la cura i la qualitat de vida dels pacients que pateixen aquesta malaltia.

L’ELA és una malaltia amb una elevada complexitat, que fa que el pacient precise de cures permanents i, per tant, s’ha d’abordar de manera integral. Amb aquest Pla es pretén facilitar i donar suport a la cura diària de les persones que pateixen aquesta malaltia, ja que necessiten d’una atenció individualitzada.

El pla d’atenció s’ha elaborat amb el treball de mig centenar d’especialistes i amb la participació de pacients, amb la finalitat de poder donar unes pautes sobre necessitats respiratòries, de nutrició, rehabilitació, o atenció domiciliària.

Per tant, és un document d’ajuda per a professionals i per a les persones que es dediquen a cura de les persones que pateixen aquesta malaltia, així com per als propis pacients. El Pla està disponible en la següent pàgina web: consultar ací.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia