La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha posat en marxa una nova campanya per al foment de l’ús del valencià.

Amb el nom ‘Els amics del samaruc’, està creada juntament amb l’equip de Samarucs, que, a més de les deu cançons arreplegades en el disc, presenta en un web amb diverses propostes didàctiques que es poden descarregar i treballar amb les cançons de Samarucs a les aules. D’esta manera es podran aprofitar al màxim les tonades.

Es tracta d’un conjunt d’activitats dissenyades per a completar l’aprenentatge i els oci dels xiquets i les xiquetes valencians a través de propostes didàctiques musicals.

El disc conté deu cançons que aborden les temàtiques del currículum de l’educació primària. L’ska, el reggae, el hip-hop o el rock són els gèneres triats per a acompanyar menuts i menudes en un viatge en el qual coneixeran els amics del samaruc: ‘Tàfol el semàfor’, que tracta sobre la seguretat viària; ‘La goteta viatgera’, que parla del cicle de l’aigua; ‘L’exèrcit Catxuflà’, el treball per la pau i la no-violència; o els animals de la marjal i el secà i la diversitat natural del nostre entorn més pròxim, entre d’altres. Una proposta que naix de la necessitat real de pares, mares i mestres que volen nodrir l’educació de xiquetes i xiquets amb cançons divertides, educatives i en valencià.

‘Els amics del samaruc’ és una campanya destinada als nous valencians i valencianes: xiquets i xiquetes d’entre 4 i 8 anys que viuen i estudien en terres valencianes i utilitzen la música com a recurs d’aprenentatge i d’oci. Una campanya també pensada per a pares i mares de menuts i menudes que busquen material musical en valencià per a educar i entretindre els seus fills i filles, i per a mestres, centres educatius o de lleure, biblioteques i centres culturals que utilitzen material musical com a recurs per a l’adquisició de nous coneixements, la socialització de l’alumnat, la formació en la diversitat i el gaudi d’estos.

Es tracta d’unes propostes didàctiques vinculades a les cançons de ‘Els amics del samaruc’, i adreçades a alumnes del primer i segon cicle de primària. L’objectiu de les propostes didàctiques és reforçar l’adquisició dels valors i conceptes que tracta cadascuna de les lletres i fer-ho d’una forma lúdica i divertida. L’eix sobre el qual giren les propostes didàctiques és la participació i experimentació directa de l’alumnat en la realització d’activitats tant de lleure com d’aprenentatge, dins i fora de les aules. La música i la seua capacitat socialitzadora són la base per a l’adquisició de conceptes, valors i experiències que completen el creixement cognitiu i social dels menuts i les menudes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia