Les persones amb malaltia renal crònica que es troben en tractament d’hemodiàlisi solen enfrontar-se a situacions que generen alts graus d’ansietat, estrés o depressió. Les restriccions en la seua dieta, la dependència d’una màquina, els inconvenients per a organitzar la seua vida, limitacions en les seues activitats física o complicacions amb l’accés vascular, són les situacions que poden generar en aquests pacients un estat d’ànim desfavorable.

Enfront d’aquesta realitat, un grup de professionals del Conservatori Professional de Música de València, del Servei de Nefrologia de l’Hospital de Manises i d’investigadors de la Universitat Politècnica han elaborat un estudi que confirma l’efecte positiu que produeix la música en directe durant les sessions d’hemodiàlisis en pacients amb malaltia crònica renal.

“Per a realitzar aquest estudi hem dut a terme aquesta activitat en 90 pacients amb hemodiàlisis tractats en el Servei de Nefrologia de l’Hospital de Manises on aquesta pràctica és habitual des de fa ja temps. Les dades demostren que implantar aquest tipus d’iniciatives en més centres ajuda al fet que més pacients puguen beneficiar-se dels seus efectes” explica la Dra. Rico, nefròloga de l’Hospital de Manises.

Durant l’estudi, s’ha analitzat les diferents escales de qualitat de vida abans i després de la intervenció musical en tots dos grups. Mentre que, en el grup de control, els nivells es van mantindre sense canvis; en el grup on es va intervindre amb música en directe, la qualitat del somni va millorar 21 punts sobre 100, la vitalitat va millorar 25 punts, el benestar emocional va millorar 29 punts, 41 punts en el cas del dolor i la salut en general el va fer en 11 punts.

L’Hospital de Manises reprén a partir del pròxim mes de juliol el conjunt d’activitats regulars de “Músics per la Salut”, una iniciativa que mitjançant músics voluntaris pretenen fer més suportable l’estada a l’hospital dels pacients, acompanyants i personal del centre amb la realització de microconcerts participatius. Aquestes activitats, que van quedar suspeses per la situació epidemiològica dels últims mesos, es reprenen en breu per a fer de nou possible la seua labor en el centre hospitalari.

D’altra banda, el Servei de Nefrologia de l’Hospital de Manises participa en el projecte d’investigació GoodRENal, liderat per la Universitat CEU UCH i que té com a objectiu promoure la millora de la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal crònica a través d’un enfocament integral en col·laboració la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, així com d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia