Les Unitats de Conductes Addictives (UCAs) de la Comunitat Valenciana van atendre un total de 32.947 persones en 2020. D’ells, el 71% són homes i el 29% dones.

Aquestes dades han sigut facilitades per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, amb motiu de la celebració aquest dissabte, 26 de juny, del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues que, amb el lema “Parlem de drogues, la informació salva vides”, emfatitza la necessitat d’un millor coneixement i major cooperació nacional i internacional per a contrarestar el seu impacte en la salut, governança i seguretat.

En concret, per tipus de substància, són més de 9.401 les persones ateses per problemes amb l’alcohol en les 33 UCAS i 6 unitats específiques d’Alcohologia, 6.500 per la seua addicció a la cocaïna i més de 5.025 per consum de cànnabis.

Per part seua, l’addicció al tabac va originar l’atenció d’un total de 4.521 persones, l’heroïna la de 3.053 i el consum d’alcohol més benzodiazepines va ser la causa de l’atenció de 1.794 persones.

També destaca el diagnòstic de ludopatia o joc patològic que, amb 1.475 persones ateses, ocupa hui dia el 4,47% sobre el total dels diagnosticats, encara que les xifres han augmentat de manera exponencial en les últimes dècades.

Unitats de prevenció municipals

En matèria de prevenció, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública treballa amb les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA), serveis especialitzats municipals que desenvolupen programes de prevenció amb l’objectiu de previndre l’ús i/o abús de drogues i altres conductes addictives, promovent hàbits de vida saludables.

En 2020 s’ha destinat un pressupost de més de 3 milions d’euros per al finançament de les accions implementades per 87 d’aquestes unitats en les quals participen més de 500 municipis de la Comunitat Valenciana.

Donada la situació generada per la pandèmia, des d’aquestes unitats s’ha fet un gran esforç per reinventar-se i adaptar els programes i accions a una modalitat en línia accessible a la població. A tall d’exemple, el nombre de campanyes en línia de prevenció comunitària realitzades en el 2020 ascendeix a 247, enfront de les 51 de l’any 2019.

També s’han realitzat programes i accions de prevenció universal en els àmbits educatiu, familiar, laboral, i comunitari, de prevenció selectiva en relació amb grups de risc; i de prevenció indicada en els casos en els quals es detecta un consum problemàtic.

Finalment, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública també finança 16 associacions d’autoajuda d’alcohòlics rehabilitats, 15 entitats que implementen programes destinats a persones amb addicció al joc i 5 centres que realitzen intervencions sanitàries i socials amb la finalitat de disminuir els danys i riscos associats al consum de drogues.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia