La Caserna General de Desplegament Ràpid de l’OTAN (HQ NRDC-ESP per les seues sigles en anglés) ha organitzat durant els dies 6, 7 i 8 de juliol en la seua seu de València, un seminari sota el títol “Zona Grisa” per a analitzar i comprendre com han d’actuar les Forces Terrestres en aquesta mena d’escenaris.

Aquest projecte s’emmarca dins d’un programa que dirigeix el Comandament Terrestre Aliat de l’OTAN (NAT Allied Land Command) amb seu en Izmir (Turquia), el qual ha designat al HQ NRDC ESP per a liderar el desenvolupament d’aquest nou concepte, que servirà com a referència no sols per a Espanya, sinó també per a la resta de països aliats de l’OTAN.

El seminari es va inaugurar amb l’emissió d’un vídeo del Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra, General d’Exèrcit Francisco Javier Varela Salas, com a benvinguda als assistents i introducció a les jornades.  Per part seua, el Tinent General Fernando García-Vaquero Pradal, Cap de la Caserna General de l’OTAN de Bétera, que presideix el seminari, va destacar l’interés que suposen aquestes jornades per a una Caserna General com és la de Bétera, en constant preparació per a anticipar-se als reptes presents i futurs.

Durant el seminari, que ha reunit a al voltant de 180 participants entre civils i militars, 19 experts de diferents organitzacions nacionals i internacionals, han analitzat aquest tipus d’escenari des dels seus diferents perspectives. Destacar la participació d’organitzacions com el Col·legi de Defensa de l’OTAN (NAT Defense College); diversos  Centres d’Excel·lència d’OTAN com el de Comunicació Estratègica, el de Cyber o el de Stability Policing; el Director de l’Institut Internacional d’antiterrorisme (International Institute for Counter-terrorism) amb seu a Israel; el General Cap del Comandament Terrestre Aliat de l’OTAN amb seu en Izmir (Turquia); el Comandament Aliat de Transformació de l’OTAN (Allied Command Transformation) amb seu en Norfolk (els EUA); a més del Ministeri de Defensa d’Espanya, la Universitat Pablo de Olavide amb seu a Sevilla i les Universitats CEU Cardenal Herrera i Europea, totes dues amb seu a València.

El seminari, oferit de manera gratuïta i obert al públic, s’ha organitzat en dues modalitats, tant presencial en la seu de Capitania General, com a tipus webinar via en línia, respectant així les mesures preventives enfront del COVID-19.

L’OTAN està en constant desenvolupament gràcies a les experiències i lliçons aportades pels exèrcits de les nacions membre per a poder anticipar-se als canvis que succeeixen en el món i que poden posar en perill la seguretat dels aliats. Com a part de l’estructura de forces de l’OTAN, el HQ NRDC-ESP està en constant adaptació als nous desafiaments a la seguretat en un entorn dinàmic i canviant, als nous conceptes i a l’evolució de les doctrines en els exèrcits aliats, estant  permanentment actualitzat sobre nous desenvolupaments conceptuals a l’entorn de l’Aliança Atlàntica.

Durant aquest primer semestre un dels principals esforços del HQ NRDC-ESP ha sigut analitzar la importància i la complexitat de la “Zona Grisa”, constituint aquest seminari una fita important en el seu desenvolupament.

L’1 de gener de 2022, el HQ NRDC-ESP assumirà la comesa de Warfighting Corps (Caserna General de Cos d’Exèrcit per a operacions d’alta intensitat) de l’OTAN durant un any, per la qual cosa, durant aquest any, està duent a terme la preparació necessària per a passar satisfactòriament el procés d’avaluació i certificació que culminarà a la fi d’any durant l’exercici Steadfast Leda 2021.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia