L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat  10 consells bàsics per a ajudar-nos a passar l’estiu amb calor, però amb salut.

1. Atentció als grups de risc.  Els bebés i els xiquets xicotets, les persones majors o els malalts crònics requereixen una especial atenció quan fa calor.
2. La hidratació és fonamental. Beu aigua i líquids sovint. No abuses de les begudes amb cafeïna, ni dels refrescos ensucrats. Evita l’alcohol, que afavoreix la deshidratació.
3. Vigila els teus menjars. Alimenta’t bé. Evita les grans menjades i tria plats lleugers que també contribuïsquen a mantindre’t hidratat. Ensalades, fruita, sopes fredes com el gaspatxo, han d’ocupar un lloc important en els teus menús estiuencs.
4. Protegeix-te del sol. Utilitza crema solar, i repeteix l’aplicació diverses vegades al dia. Amb els xiquets extrema les precaucions, amb un factor de protecció elevat, evitant que estiguen al sol desprotegits durant molt de temps… A la platja, la piscina o el parc, no penses que estàs fora de perill baix l’ombrel·la.
5. Millor a  l’ombra. Procura romandre en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, evita exposar-te als rigors caniculars quan no siga necessari. Recorda que quan fa molta calor cal reduir l’activitat física i evitar realitzar esports a l’aire lliure en les hores centrals del dia.
6. Vestit enfront de la calor. Possa’t roba lleugera, folgada, de teixits transpirables. Tria calçat còmode, que deixe “respirar” als teus peus i que no et faça mal.
7. No t’oblides de la mascareta: recórrer a la mascareta és, juntament amb el respecte a la distància de seguretat i una rentada freqüent de mans, la millor manera de contribuir a frenar l’expansió de la COVID-19. Per això, encara que et faça calor, encara que t’atabale… Utilitza la mascareta sempre que siga necessari, i posa-te-la bé.

8. Ull al cotxe. Intenta aconseguir una bona temperatura interior, perquè la calor excessiva provoca somnolència (i els consegüents accidents). Compte amb xiquets, majors o malalts, i també amb les mascotes: el colp de calor pot ser fatal. Convé tindre també en compte, en el cas de cotxes detinguts, que aquests poden aconseguir grans temperatures en solo uns minuts.
9. Farmaciola. Mantingues les teues medicines en un lloc fresc, perquè no els afecte la calor. Encara que moltes aguanten perfectament temperatures elevades, altres fàrmacs són especialment sensibles als graus de més. Assabenta’t de com conservar-los.
10. Si fa falta, aneu al metge.  Davant l’aparició de símptomes que puguen haver sigut provocats per les altes temperatures (sequedat, pell enrogida, pols feble i/o accelerat, mal de cap, malestar general, confusió, etc.), no dubtes a sol·licitar assistència mèdica.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia