El Ple del Consell va aprovar divendres passat el decret llei pel qual s’estableixen mesures urgents relatives a la COVID-19, a través del que, entre altres aspectes, es considerarà el botelló com a infracció greu i es prohibeix la venda de begudes alcohòliques des de les 20 hores fins a les 7 hores de l’endemà.

Així, el Consell ha aprovat la modificació del Règim sancionador de les mesures de prevenció de la covid per a afegir com a infracció greu el consum d’alcohol en la via pública, el botelló, que es multarà amb sancions que van des de 601 a 30.000 euros.

Amb aquesta mesura es busca un efecte dissuasiu per a contindre la propagació del coronavirus ja que la majoria dels nous contagis es produeixen entre la població més jove, que encara no està vacunada.

Fins ara, eren les ordenances municipals les que sancionaven el botelló però ara s’incorpora com a infracció greu al Règim sancionador (Decret llei 11/2020, de 24 de juliol) contra els incompliments de les disposicions reguladores de les mesures de prevenció davant la covid-19.

La norma, que entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), prohibeix el consum col·lectiu de qualsevol mena de beguda en la via pública o altres espais oberts al públic, quan es constate per l’autoritat inspectora que s’impedeix o dificulta l’adopció de les mesures sanitàries de prevenció o del manteniment de la distància de seguretat interpersonal.

A més, es qualifica com a infracció greu la participació i, com molt greu, l’organització de reunions, festes o qualsevol altre tipus d’acte equivalent, de caràcter privat o públic, que impliquen una aglomeració o agrupació de persones, quan es constate per l’autoritat inspectora que les circumstàncies de la celebració impedisquen o dificulten l’adopció de les mesures sanitàries de prevenció o del manteniment de la distància de seguretat interpersonal.

En el cas de les infraccions molt greus, per als organitzadors s’estipulen sancions d’entre 30.001 i 60.000 euros, que poden aconseguir els 600.000 si són acumulatives.

El decret llei que modifica el Règim sancionador incorpora la modificació de la llei de Salut Pública que permetrà avançar la prohibició de vendre begudes alcohòliques en supermercats i botigues al detall a les 20.00 hores.

Encara que al principi la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, havia explicat que la modificació de les sancions es referia a un grup de 4 persones consumint alcohol en la via pública -en lloc de 10- fora de l’horari permés, la Conselleria de Justícia ha precisat que totes dues mesures (infraccions greus i prohibició de venda d’alcohol) s’apliquen a tot el territori de la Comunitat Valenciana independentment de si hi ha o no toc de queda en els municipis de major incidència de la covid-19.

Oltra ha manifestat que cada vegada són més les persones vacunades però encara falten col·lectius per rebre la vacuna, per la qual cosa “la millor vacuna continua sent el compliment de les mesures, la màscara, la higiene de mans, la distància social i la ventilació”.

També aquest passat divendres es va celebrar una reunió de coordinació de seguretat de mesures COVID-19. En la trobada, es van establir línies de coordinació i es va sol·licitar la màxima col·laboració amb les Forces de Seguretat de l’Estat i els municipis perquè reforce el control i la vigilància de les mesures de prevenció enfront de la covid, especialment, les aglomeracions i pràctiques com el botelló.

Segons Bravo, en aquesta mena de festes i de reunions és on es produeix el major índex de contagis, i ha recordat als joves que el virus ataca a tots i que el 10 per cent dels joves que es contagien té seqüeles molt importants.

Per part seua, la delegada del Govern va anunciar el desplegament dels efectius necessaris per a garantir el compliment de les mesures sanitàries i contindre la propagació del virus, i ha demanat als municipis presents en la reunió que incrementen els agents de la Policia local per a la vigilància nocturna.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia