L’exposició a més hores de llum i a agents irritants com el clor i el salnitre són, segons indica la directora mèdica de Fisabio-Oftalmologia Mèdica (FOM), Cristina Peris, els principals motius per a protegir els ulls durant l’estiu.

La doctora Peris recorda que no cal exposar-se al sol quan la llum és més intensa, és a dir, entre les dotze del migdia i les quatre de la vesprada. A més, insisteix que tota la població ha d’usar ulleres de sol homologades i amb filtres nivell 3 i 4 de protecció ultraviolada. “Des de la infància hem de protegir els ulls, ja que els dels xiquets i xiquetes són especialment sensibles a la radiació ultraviolada”, explica.

D’altra banda, també insisteix que les persones que utilitzen lents de contacte no han de banyar-se ni en piscines ni en la mar amb elles posades. “En l’aigua hi ha microorganismes que poden afectar la còrnia i produir úlceres severes difícils de tractar i que poden acabar en trasplantament de còrnia, per això, malgrat que és còmode i apetible, no és recomanable banyar-se amb lents de contacte”, afirma la directora mèdica de la FOM.

Patologies oftalmològiques a l’estiu

Durant els mesos estivals es dona una major exposició a agents irritants, com poden ser el clor i el salnitre, que provoquen un augment dels casos de conjuntivitis. Aquests agents tòxics provoquen la inflamació de la mucosa que envolta l’ull, la conjuntiva, i pot desencadenar una conjuntivitis que es caracteritza per enrogiment ocular, irritació i l’aparició de secrecions contagioses conegudes popularment com a lleganyes. Alguns estudis descriuen una associació positiva entre els increments de temperatura a l’estiu i la incidència de conjuntivitis. En concret, un augment de la incidència del 8.1% per cada augment d’1 grau centígrad en la temperatura.

Davant l’augment dels casos de conjuntivitis durant l’estiu, la doctora Peris recomana també evitar tocar els ulls amb les mans, llavar-los després dels banys amb llàgrimes artificials o sèrum fisiològic, així com evitar compartir tovalloles, coixins o maquillatge, perquè poden ser una via de transmissió d’aquesta patologia.

Però les conjuntivitis no són les úniques patologies associades a l’estiu. A causa de l’alta incidència de llum ultraviolada, també es donen més casos de lesions corneals per no usar ulleres de sol adequades. Entre aquestes patologies es troben les *fotoqueratitis, que produeixen ferides en la còrnia; els despreniments posteriors de vitreo o els mussols.

COVID-19 i ulls

La principal via de contagi de la COVID-19 és la respiratòria, “però les secrecions de la mucosa conjuntival també poden actuar com a via de transmissió del virus, encara que es tracta d’una via de contagi mínima en comparació amb la respiratòria”, explica Peris.

“Durant la pandèmia hem assistit a manifestacions oculars associades al virus de manera directa, com poden ser les conjuntivitis víriques i a altres manifestacions a conseqüència de l’ús prolongat de la màscara”, explica la doctora Cristina Peris. L’ús de màscara per a frenar la transmissió del virus SARS-CoV-2 ha provocat un augmentat dels casos de mussols, a causa del contacte de la màscara amb la vora lliure palpebral. A més, també s’han donat més casos d’ull sec, provocades pels corrents d’aire de convecció entre la màscara i els ulls.

D’altra banda, la directora mèdica de la FOM explica que parteix les persones ingressades en UCI a causa de la COVID-19 han estat tant en posicions de decúbit supí com en decúbit pron. “En estar boca avall s’han detectat úlceres corneals, fins i tot perforacions corneals més severes. Aquestes posicions també han provocat afectacions retinianes i de l’òrbita del globus ocular”, explica Peris.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia