La Diputació de València i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) han signat un conveni de col·laboració per a posar en marxa el projecte ‘Assessorem les bandes de música: subvencions, concursos i certàmens’ durant el que resta d’any. L’acord ha sigut rubricat pel president de la Diputació, Toni Gaspar, i la presidenta de la FSMCV, Daniela González, que han coincidit en la importància de la col·laboració institucional en un sector tan implantat i representatiu dels municipis valencians com el de la música de banda.

 

El conveni estarà vigent en el que resta de 2021 i té com a finalitat que la delegació de Bandes de Música que dirigix Jordi Mayor assessore i estiga a la disposició de les societats musicals en qüestions com la gestió i tramitació de subvencions o la participació en concursos i certàmens. “Les ajudes econòmiques directes per a adquisició de partitures i instruments que convoca la Diputació són importants, però també és fonamental l’assessorament que les societats necessiten per a tramitar de manera àgil i eficaç estes ajudes i les que convoquen altres institucions i organismes, que en conjunt suposen més del 30% dels ingressos de les societats musicals”, explica Jordi Mayor, qui afig que “en moltes ocasions són persones voluntàries, sense formació en gestió administrativa, les que s’encarreguen d’estos processos”.

 

El problema de la professionalització en els processos administratius “afecta principalment a les bandes de pobles xicotets als quals, en paral·lel a altres polítiques de lluita contra la despoblació, volem ajudar en un procés en què la signatura digital, els registres i l’accés a plataformes poden convertir-se en obstacles a l’hora de sol·licitar les ajudes que convoca l’administració pública”, apunta el diputat, qui destaca que la labor que vénen exercint les persones contractades per la Federació amb ajuda de la Diputació ha permés que “les subvencions del programa Excel·lent d’enguany, amb més d’un milió d’euros per a les societats musicals, s’hagen concedit al cent per cent”.

 

La presidenta de la FSMCV, Daniela González, ha destacat la transcendència de l’assistència personalitzada en els processos de tramitació de subvencions. “El suport de professionals en gestió cultural és fonamental per a reforçar la tasca que realitzen els voluntaris de cada societat musical”, assenyala la responsable de la Federació, qui posa com a exemple d’eixa “gestió més eficient en col·laboració amb la Diputació” les 350 telefonades ateses i 20 videoconferències explicatives en relació al programa ‘Excel·lent’ de la corporació provincial.

 

La representant de les societats musicals ha agraït a la Diputació de València l’impuls d’un “projecte necessari i que esperem que tinga un llarg recorregut, de manera que ens permeta comptar amb este suport de manera permanent per a les nostres societats musicals”. En este sentit, González ha remarcat que estos ens “constituïxen el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana, un patrimoni que entre tots hem de protegir i fomentar”.

 

Per part seua, el president Gaspar ha insistit en l’aposta de la institució provincial per la modernització i l’eliminació de burocràcia, que es trasllada també a la primera delegació de Bandes de Música en la història de la Diputació. Gaspar considera que la col·laboració públic-privada “és la fórmula a través de la qual eixen les coses en el segle XXI”, com ha succeït amb la nova seu de la Federació en l’Alqueria Julià de València, i va avançar que continuarà recolzant a les societats musicals. “És molt agraït treballar per la música, que parla el llenguatge de la pau i la convivència des de la diferència que representa cada instrument”.

 

La Diputació aportarà a la Federació una subvenció directa de 60.000 euros, dels quals s’anticiparan 45.000 a la signatura del conveni, per a donar continuïtat al projecte d’assessorament que ha posat en marxa la FSMCV amb la contractació del personal especialitzat per a oferir a les bandes tota la informació i suport tècnic necessari en matèria de subvencions i certàmens. A més, fins a un 20% de la subvenció provincial pot destinar-se a jornades de formació, material fungible per al desenvolupament del projecte i campanyes publicitàries si la Federació ho estima oportú.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia