(EFE) Dimecres que ve, 21 de juliol, l’extrem sud de la Comunitat Valenciana presentarà un nou “pic” de calor, el tercer del mes després dels registrats els passats dies 5 i 12 amb màximes d’entre 43 i 44 graus entre Elx, Crevillent i Orihuela.
Així ho ha pronosticat el director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant (UA) i president de l’Associació de Geògrafs Espanyols (AGE), el catedràtic Jorge Olcina, segons un comunicat de la institució docent.
L’expert preveu que la província d’Alacant present almenys tres onades de calor durant l’estiu, la primera de les quals va ser el dilluns 12 de juliol, amb un episodi d’altes temperatures a Alacant i Múrcia.
Es van aconseguir valors d’entre 43 i 44 graus centígrads a l’entorn d’Elx-Crevillent-Orihuela, mentre que a la Regió de Múrcia van tocar els 45, segons recollia el Laboratori de Climatologia de la UA.
La “bona notícia” és que no es pot considerar onada de calor per la seua curta duració sinó més aviat “pic”, ha assenyalat Olcina.
“En lloc de ‘ones’ de gran duració, enguany estem tenint pics de calor de dos o tres dies com a màxim” i “a partir del dimecres 21 tindrem un altre”.
El primer d’aquests pics de calor va succeir el dilluns 5 i dimarts 6 de juliol dins d’un procés és “genuïnament valencià” perquè “les temperatures més altes es registren quan venen acompanyades per centenars de Ponent en la zona valenciana”, tal com ha succeït en aquestes dues ocasions.
“Cada vegada són més evidents a l’estiu els efectes del canvi climàtic en la nostra zona” a partir del calfament de l’aigua del Mediterrani, la prolongació de la temporada d’estiu, que comença ja al juny i s’estén fins a setembre-octubre, i el fenomen de les nits tropicals.
Es tracta d’episodis que “s’estan donant amb més intensitat”, segons Olcina, que ha tractat aquest assumpte en ‘Climes i temps del País Valencià’, un volum que pertany a la col·lecció de divulgació científica L’Ordit, editat per Publicacions de la UA amb aquest especialista i Enrique Moltó com a autors.
“L’aigua de la mar és la clau que explica els canvis que estem tenint en el clima valencià, la raó de les nits tropicals que venim patint. Això a l’interior de la península no ocorre, on a les nits refresca”, ha indicat.
Aquesta situació porta als experts a parlar d’una ‘mediterranització’ del canvi climàtic, per una mar que s’està calfant el doble del que l’ha fet la temperatura de l’aire ja que des de 1980 l’aigua s’ha calfat 1,4 graus centígrads mentre que l’aire l’ha fet 0,7.