El Ple del Consell de la Generalitat Valenciana ha declarat la caducitat de l’expedient de l’Actuació Territorial Estratègica Port Mediterrani.

Cal recordar que aquest projecte consistia en la construcció d’un macrocentre comercial situat en els municipis de Paterna i Godella amb diversos usos comercials, hotelers i d’oci d’àmbit d’influència regional, donant per desistida la sol·licitud formulada per l’empresa Intu Eurofund València SLU.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat durant la roda de premsa posterior al Ple que la mercantil no ha presentat la garantia en la forma oportuna.

“Per tant, -ha assenyalat – previ advertiment de caducitat amb nou termini per a presentar la garantia i sense que ho haja fet, finalment el Consell ha declarat la caducitat de la ATE i considera al promotor desistit de la seua petició”.

Oltra ha destacat que l’actual Consell és un govern té com a objectiu “vetlar pels interessos dels valencians i valencianes”, fent front a les “especulacions que després ens hipotequen amb formigó i deutes per a generacions”.

En aquest sentit, ha afirmat que actua “amb responsabilitat”, donant acollida a inversions “responsables i productives”, entre les quals s’ha posat com a exemple la primera fase de Parc Sagunt, on “ja s’han creat 1.000 llocs de treball i hi ha compromesa una inversió de 500 milions d’euros. Realitats enfront de promeses i especulacions”.

Informació d’interés

Cal recordar que a final del mes d’octubre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) anul·lava la resolució de la Conselleria d’Habitatge que denegava la proposta dels promotors del projecte comercial Port Mediterrani a Paterna, i demana un nou informe a l’administració que fixe les condicions perquè l’actuació siga sostenible.

D’aquesta manera estimava parcialment el recurs dels promotors, Intu Eurofund València SA, enfront de la resolució de la Conselleria de 10 d’octubre de 2016, que quedava anul·lada per ser contrària a dret, segons informava el TSJCV.

La fallada de la Secció Primera de la Sala contenciosa administrativa indicava que es retrotreia el procediment administratiu per insuficiència de la memòria ambiental fins al moment anterior a aquesta, i l’òrgan ambiental corresponent hauria d’emetre un nou informe.

La nova memòria hauria de fixar criteris de sostenibilitat respecte a 16 qüestions concretes que anaven des de la protecció d’un barranc o d’una espècie botànica concreta fins a l’afecció de carreteres, la conservació del paisatge i les mesures de prevenció d’incendis.

“Cap de les 16 qüestions esmentades tenen la suficient entitat per a denegar totalment l’actuació; però totes elles són consistents per a imposar condicions, restriccions i determinacions a l’actuació proposada”, assenyalava el tribunal.

D’altra banda l’Advocacia de la Generalitat estudiaria “amb absoluta professionalitat fins a l’última coma” de la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià sobre el projecte de Intu Mediterrani a Paterna (València), “i s’actuaria en conseqüència”.

Antecedents a Bétera

Per part seua, cap també esmentar que a Bétera s’han dut a terme al llarg d’aquests anys diferents accions en contra d’aquest projecte.

A grans trets, destaquem que a l’octubre de 2021 el Ajuntament de Bétera va aprovar en sessió plenària una moció en la qual el municipi rebutjava el megaprojecte comercial Port Mediterrani que es planejava construir en la localitat confrontant de Paterna. Al seu torn, al desembre de 2018 es tornava a aprovar una moció en contra també d’aquesta construcció.

A més, al gener de 2019, Bétera va celebrar una xarrada sobre les conseqüències mediambientals, socials i econòmiques que tindria la construcció a Paterna del mega centre comercial Intu Mediterrani.

Durant la jornada van intervindre les persones encarregades, en aquells moments, dels següents càrrecs: el director general de Medi natural i Avaluació Ambiental, el director general de Comerç i Consum, el President d’Unió Gremial, i el President de l’Associació de Comerciants de Bétera, acompanyats pel regidor de Comerç,  l’Alcaldessa del municipi.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia