En el Ple de Bétera del mes d’agost, el partit Popular va presentar 5 proposicions.

La primera proposició presentada anava dirigida a instar el Govern d’Espanya a rebaixar el preu de la llum.

En l’acord es proposava, concretament a instar al govern d’Espanya a prendre unes mesures per a impedir que l’increment espectacular del preu de l’energia elèctrica llast l’economia personal i familiar dels espanyols, ja especialment danyada pels efectes de la pandèmia:

  • Rebaixar el tipus de gravamen de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica del 7% al 0% modificant per al qual l’article 8 de la llei 15-2012 de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica.
  • Modificar la llei 24/2013 de sector elèctric per a, entre altres aspectes, que determinats costos reguladors que es traslladen a la factura elèctrica com el deute del sistema elèctric i costos extrapeninsulars, com el deute del sistema elèctric, siguen finançats íntegrament amb càrrec en els Pressupostos Generals de l’Estat.
  • Simplificar el rebut de la llum per a facilitar la seua comprensió.
  • Posar en marxa, immediatament, una campanya d’informació dirigida als consumidors la qual explique de manera senzilla i comprensible la nova tarifa de la llum.
  • Modificar el sistema de fixació del preu de l’electricitat per a eliminar el sistema marginal actual i implicar un sistema basat en el cost real de casa una de les fonts de producció d’energia en la proporció en cada tipus de font d’energia participa en el volum d’electricitat produïda i incorporar la representació de les persones usuàries en la negociació de l’estructura de les tarifes elèctriques.
  • Prendre les mesures adequades per a reduir l’impacte de l’increment de costos de l’energia elèctrica derivats del nou sistema de tarifació per als xicotets consumidors els quals realitzen activitats econòmiques que no poden traslladar els seus consums d’energia cap a franges de consum amb preus més baixos, com és el cas del xicotet comerç o les persones que teletreballen.
  • Demanar a la Comissió Nacional de Mercats i la Competència que investigue les causes reals de la pujada dels preus majoristes i actue amb urgència per a revertir els abusos que hi hagen pogut realitzar les empreses elèctriques implicades.
  • Establir de manera efectiva i permanent la prohibició de tall de subministrament elèctric en habitatges on hi ha casos d’impagament com a conseqüència de les condicions de vulnerabilitat de les persones afectades, fent una comprovació prèvia de qualsevol ordre de tall de subministrament amb els serveis municipals competents en matèria d’assumptes socials.
  • Modificar la regulació per a facilitar i flexibilitzar el repartiment d’energia elèctrica entre autoconsumidors compartits, millorar la compensació econòmica actualment molt baixa pels excedents de les instal·lacions d’autoconsum d’electricitat connectades a la xarxa, abocar i incrementar de 500 a 2 metros a 2 quilòmetres i de 100 quilovatis a 2 per MW, la possibilitat de realitzar autoconsum compartit simplificat.

Aquesta proposta es va aprovar amb els vots a favor del PP, Mas Camarena-Torre en Conill, Ciudadanos, Compromís, PSPV-PSOE i l’abstenció de Vox.

A continuació, oferim un vídeo amb el resum de les declaracions de cada portaveu per a explicar el seu sentit de vot.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia