Des de l’any 2018, amb l’inestimable suport de les Obreres i Majorals de 2018 i les regidories municipals de la Dona i Festes, naixia un bonic homenatge dirigit a les dones de Bétera. Aquesta iniciativa va sorgir de la mà de l’Associació Pro Casa de la Dona. A causa de la bona repercussió que tingué, l’any 2019 també es dugué a terme amb el mateix suport de les obreres i Majorals de 2019 i els departaments municipals anteriorment citats. En definitiva, un acte que no entén de colors però sí de persones i unitat i que s’estava incloent dins dels actes festius com una cita important.

Amb el nom Dones Grans, des de la primera edició, es va voler realitzar un homenatge a dones que són, viuen o treballen al municipi i han destacat per la seua trajectòria laboral, personal, etc. al llarg de la seua vida. Com són tantes les dones que mereixen aquesta menció i en les que es pensa, en les dues edicions es va triar una xicoteta representació per poder realitzar més edicions d’aquest reconeixement i que totes tinguen l’homenatge que els correspon al llarg dels anys.

La finalitat de l’acte és donar a conéixer el treball que les dones del municipi han anat realitzant al llarg de la història de Bétera conciliant la vida laboral amb la familiar. Per aquest motiu, des d’un principi s’intenta comprendre tots els vessants: dones del Món de l’educació, la cultura, el sector social, laboral, festes i tradicions… Per a reflectir tots els àmbits on aquestes dones es mouen.

L’any passat i enguany, també es volia realitzar una edició però la Covid-19 ha continuat afectant aquest acte, com molts altres de les nostres Festes.

La cita de cada any pretén ser sempre el 14 d’agost, al voltant de les 19.00 hores, ja que en les primeres edicions s’ha dut a terme eixe dia a l’Auditori de la Casa de Cultura. La jornada ha durat com a màxim una hora, projectant-se un documental d’entrevistes a les dones protagonistes de l’homenatge i l’entrega de plaques i rams de flors a aquestes.

Perquè no caiguera en l’oblit i la gent es prepare per a una pròxima edició presencial, l’Associació Pro Casa de la Dona amb la col·laboració i ajuda de l’equip de Betera.com ha fet aquesta tercera edició de manera virtual a través del nostre diari. Aquesta edició se li ha dedicat a una persona vinculada al poble de diverses maneres.

De fet, la llavor de l’acte “Dones Grans” el va plantar ella, segons ens conta la presidenta de l’Associació Pro Casa de la Dona, Rita Teixido, quan va ser Obrera en l’any 2017. Parlem de Pilar Ros, qui va ser una de les màximes representants de la nostra festa i va fer possible que, en un acte de festes, pujaren dalt l’escenari diversos col·lectius de dones en defensa per la Igualtat.

Feia temps que Pro Casa de la Dona volia fer-li un homenatge, però diferents circumstàncies no van fer-ho possible. Per aquest motiu, finalment es va decidir dedicar-li aquesta tercera edició de “Dones Grans” a ella, a títol pòstum. Així, s’ha realitzat un vídeo format per diverses gravacions on apareixen diferents persones que representen a un vincle diferent de Pilar Ros. Sabem que hi ha moltes més persones per a les qui Pilar era especial, però ací hem plasmat una representació de totes elles, a través de les participants en el vídeo.

Així, com homenatge a Pilar i a la seua família, podreu veure en aquest vídeo a: persones que la conegueren com amics des de ben menuts, amistats de la seua etapa política, companys inseparables de treball durant la seua etapa de professora en l’Institut de Llíria i amistats nascudes durant el seu període d’Obrera. Així mateix, dos membres de l’Associació Pro Casa de la Dona també ens contaran com va originar-se “Dones Grans”, gràcies a Pilar.

Totes aquestes persones, ens explicaran el que significava Pilar Ros per a elles. Esperem que us agrade perquè està confeccionat amb molta estima.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia