Per a parlar d’Amics del Coet, cal primer que res fer-ho de Jaume Pareja. Aquest veí de Bétera, encara que molts no ho sàpien, no va nàixer amb un coet baix el braç com alguns podríeu pensar.

La família de Jaume no era una família tradicionalment coetera com aquelles que podem trobar-se al poble, on els seus baixos s’omplin d’amics i familiars per a preparar-se per a la nit del 15 al 16 d’agost.

Cal tindre en compte que durant l’any, Jaume i els seus pares vivien a València i venia a Bétera alguns caps de setmana a veure als seus iaios i família i, eixos dies de festes. En aquest sentit, ens comenta que els amics que tenia ací al poble tampoc eren massa aficionats al coets.

El seu cuquet pels coets va començar a despertar-se quan, amb la seua mare anava a veure la cordà o, des de la terrassa de la casa familiar, pujava a veure la coetà amb la seua mare. No obstant, ella tampoc aguantava tota la nit.

Les primeres vegades que Jaume va ficar-se en primera línia de foc va ser de la mare de Paco Camacho, el pare de Paco i Javi Camacho, amb els quals agafaria també amistat. Amb estima ens explica que Paco pare li va donar unes instruccions bàsiques per a la Cordà.

A poc a poc, Jaume començaria a interesar-se més pel Món dels Coets i, de manera individual, aniria a les reunions de la Federació Valenciana d’Associacions d’Amics del Coet (F.V.A.A.C.) ubicada a Picanya per a assabentar-se de tota la normativa que estava sorgint i informar-se sobre la formació CRE, entre d’altres assumptes.

Després d’un temps, fruit de converses amb diferents veïns del municipi va sorgir la idea de crear una penya coetera a la localitat per poder anar tots a una en qüestions de normativa, formació, etc. Parlant amb diverses persones, Jaume se’n va adonar que comptava amb suport per a dur endavant aquesta iniciativa. Així, veïns veterans quant a majoralies (CaponeColea…) van sumar-se a la idea, al costat d’altres.
Per a informar sobre la finalitat de la futura Associació Amics del Coet de Bétera, Jaume va organitzar una reunió al Castell de Bétera, a la qual van assistir un bon nombre de persones i ja van interessar-se per a apuntar-se a formar part d’aquesta.

Després de molt de treball i tràmits burocràtics, Amics del Coet de Bétera era una realitat i la seua data oficial de fundació seria l’any 2009.

A aquesta penya s’apuntaria gent de totes les edats, gent major i gent jove. I és que com diu el mateix Jaume, aquesta primera associació o penya coetera va nàixer d’una necessitat i englobaria a moltes colles d’amics, famílies, gent veterana quant a la festa…

Encara que, posteriorment s’han anat creant altres penyes, aquesta és encara la més nombrosa quant a membres tants socis actius com d’honor. Segons ens conta Jaume, hi ha quasi 450 associats i uns 80 d’ells són dones.

Aquesta associació, des de fa ja uns quants anys també s’encarrega de portar a la Divina Pastora “Pastoreta” i, a més, participa en els diferents actes coeters que hi ha al poble i també participen la resta de penyes, com per exemple Sant Antoni.

Si seguim parlant de Jaume, cal dir que la seua passió pels coets és immensa i va tindre l’oportunitat de gaudir d’ells en el seu màxim esplendor quan va ser Majoral a la Coetà del Gos i a la prova de Coets de Sant Antoni.

Però, a més a més, Jaume és un veí a qui li agrada investigar i informar-se sobre els orígens d’aquesta tradició a la nostra tradició. En aquest sentit, tampoc li desagrada gens escriure sobre ella i, per aquest motiu, no és estrany haver vist algun dels seus escrits a algun llibret de festes.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia