La Penya Vol Lliure es va fundar en l’any 2013 i  a l’any següent s’apuntarien 2 “Dames del foc” com elles mateixa s’anomenen. En l’actualitat, són un total de 37 xiques: 13 sòcies coeteres adultes, 8 sòcies coeteres infantils i 16 simpatitzants.
Les primeres “Dames del foc” van ser María Luz Liern i María Guerrero, però a poc a poc s’anirien animant més dones fins a formar una bona colla de sòcies “volaores”.
Betera.com ha estat amb un bon nombre d’elles, de totes les edats, les quals han conversat amb nosaltres i han recordat molts moments bons i grans experiències. Per a acollir-nos com cal, van preparar una taula amb tots els elements emblemàtics de la nostra Festa Major. Per descomptat, les coques fines i les orelletes, així com les alfàbegues, tampoc van faltar en aquesta taula. A més a més, ens vam trobar amb una cova perfectament preparada per a l’ocasió.
Encara que, a continuació podreu escoltar-les en el vídeo adjunt, volem fer una xicoteta menció d’elles.
Durant la nostra quedada, tinguérem l’oportunitat de parlar amb María LuzNatalia, Isabel, Geli, Laura, Erika, Nerea, Aitana i Claudia, així com amb Pepi i Sari. No obstant, la penya compta amb més dones, les quals no van poder acudir a la nostra cita però també són unes grans apassionades del Món del Coet.Com ja hem comentat abans, María Luz va ser una de les primeres dones a formar part de la penya. El seu primer acte va ser en Sant Antoni i li va semblar espectacular.
María Luz Liern i Calero
D’altra banda, la seua amiga Natália va apuntar-se a la colla per ella i, segons ens conta, és una de les seues millors experiències en molts sentits.
Natália Basso i Achervo
Per la seua banda, Geli ix des de ben jove a tirar coets. Segons ens explica, des dels 16 anys ha eixit a tirar coets a la coetà, sempre ben protegida.
 Geli Garañana i Escribano
Així mateix, Laura és fallera des de ben menuda i sempre li ha agradat molt la pólvora.
Isabel era xicoteta i ja eixia amb el seu pare i els seus oncles la nit del 15 al 16. Després, quan va ser obrera es va convertir en la primera obrera que va eixir a la coetà de Sant Antoni al costat de la seua companya Natália (Tali).
Isabel Fuentes i Garay

Pepi, va començar a aficionar-se als coets més major, al costat del seu home. No obstant, recomana l’experiència a totes les veïnes i veïns del poble, perquè afirma que és una tradició molt bonica.

Quant a Sari, qui coneix a la seua família ja sap que és de tradicions molt arrelades. Quan es parla de la cordà o la coetà del 15 al 16, és quasi impossible no imaginar-se el carrer José Gascón Sirera i el baix de la seua casa ple de gent preparada per a la nit. De fet, encara que en l’actualitat viu a Itàlia, tots els mesos d’agost procura vindre per a poder gaudir de la nostra festa i retrobar-se amb els seus amics i la seua família. En aquest sentit, el seu home és italià però quan va descobrir les festes de Bétera es va despertar en ell un sentiment profundament beterense.

Sari Bes i Piá

Quant a les sòcies infantils, la majoria d’elles provenen de família sòcia de la penya.

Així, Yaiza és filla de Geli i de Juan (també membre de la penya), la seua mare li va proporcionar la millor indumentària perquè isquera ben protegida i coneguera les nostres tradicions de ben a prop.

Yaiza Del Pino i Garañana

Clàudia, encara que al principi veia els coets des de la barrera, quan va tindre l’oportunitat de participar va quedar impactada i té moltes ganes de tornar a poder fer-ho.

Clàudia Hernández i Asensi

Aitana, filla del President  de “Vol Lliure”, també va ser una de les valentes que es va atrevir i mai oblidarà eixa vivència.

Aitana Grande i Aloy

Nerea, de moment gaudeix dels coets amb un poc de distància però també amb intensitat. No obstant, s’ha atrevit amb ells amb tenassa.

Nerea Anton i Liern
Totes ells coincideixen en la germanor que hi ha a la penya, ja que és com una família i tenen moltes anècdotes a contar. Amb el que també estan d’acord és que els coets causen sempre un poc de respecte i molta adrenalina, però ben protegits recomanen a tots gaudir en primera persona aquesta tradició.
Més detalls, en el següent vídeo:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

1 Comment

Comments are closed.