Quan arriba el matí del 15 d’agost, habitualment, els carrers de Bétera s’omplin de veïnes, veïns i visitants que han acudit a celebrar el dia gran de la localitat. El dia comença normalment a partir de les 08.00 hores a la porta de l’Ajuntament de Bétera on els Majorals es reuneixen amb la corporació municipal per a anar a recollir a les seus obreres solteres.

Primer la comitiva acudeix a recollir a la primera obrera fadrina. Després és el torn de la segona obrera fadrina. Les dues obreres fadrines estan durant tota la primera part del matí acompanyades per les seues dues obreres casades, atenent-les en tot el moment.

Passades les 10.00 hores, aproximadament, majorals i obreres arriben a l’Hort dels Alfàbegues on els espera un núvol de càmeres que volen captar cadascun dels moments especials que es viu en l’hort minuts abans que comence la festa.

Després de les fotos oficials arriba el moment que els “cosieters” de cadascuna de les obreres solteres entren al corral. Ells i elles són les que durant tota la rodà i malgrat la calor habitual, el cansament i la gent porten amb tota la seua alegria les 16 alfàbegues fins a l’Església de la Puríssima. Durant més de 4 hores tenen temps per a donar a les espectaculars plantes tantes “voltetes” com els veïns i veïnes els demanen.

Les Obreres fadrines, durant tot el recorregut, van sempre escortades pels seus respectius sombrillers, els seus familiars i els membres de la corporació municipal que no deixen de ventar-les per a alleujar la forta calor que habitual d’eixe matí.

Cada any, la gent es bolca amb la festa, els veïns eixen al carrer amb les seues camises de flors per a gaudir del dia gran que continua normalment a la nit amb l’esperada cordà i coetà per tots els carrers del nucli urbà.

Com mana la tradició, la gent beu, riu, esmorza, es retroba amb els seus amics i gaudeix amb els milers de quilos de confeti que tiren els Majorals sense descans. Després d’un sac, un altre. Sense parar. La furgoneta de “la gloma” no deixa en tot el matí de repartir sacs i sacs de confeti de tots els colors.

Passades les dues del migdia a les portes de l’Església de la Puríssima es sol viure un dels moments més especials de totes les festes. La primera obrera casada rep emocionada a la seua obrera fadrina. Després arribava la segona obrera fadrina, rebuda per la seua obrera casada. Les obreres casades col·loquen a les seues obreres fadrines les mantellines per a entrar a l’església i donar pas a l’ofrena a la Mare de Déu de l’Assumpció.

Encara que aquests dos últims anys no ha pogut celebrar-se igual, a continuació oferim un vídeo recopilatori de “La Rodà” dels anys 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia