A Bétera, comptem amb famílies de molta tradició festera d’Obreres i Majorals. En aquest sentit, una d’aquestes famílies és la de Noelia Zaragozá i Palau, qui quan va ser Obrera la seua germana Sofía en l’any 2014 va realitzar una espècie de cronologia familiar que ha volgut compartir amb nosaltres, adaptant-la un poc a l’actualitat. Ací teniu aquesta meravella. Esperem que us agrade.

PASSIÓ PER UNA FESTA

Anem  a començar aquesta història fent ús de la nostra memòria; i esta ens porta ni més ni menys que a l’any 1940 on trobem com Obrera Casada a Trinidad Blay Juan (iaia materna de Salva, Amparo, Miguel, Sofía i Noelia Zaragozá) i a qui trobem en aquesta primera imatge adjunta).

Podem contar com anècdota que un any després va nàixer la filla menuda de Trinidad, Amparo Palau Blay (mare de Salva, Amparo, Miguel, Sofía i Noelia Zaragozá). A esta dona no l’anem a vore lluir com Obrera cap any, però el seu treball, esforç i dedicació ha fet sempre tirar endavant amb la festa.

No sols per part materna la festa era viscuda de prop, sinó que Salvador Zaragozá Ferrer (iaio patern de Salva, Amparo, Miguel, Sofía i Noelia Zaragozá), també feia honor a la festa sent Majoral pels anys 40, tal i com podem veure en la primera imatge de la següent fotogaleria (clic en la foto per a ampliar).

També per aquella dècada i algun que altre any dels 50, van agafant el relleu la gent més jove com poden ser els oncles de Salva, Amparo, Miguel, Sofía i Noelia Zaragozá i  trobant així tant Majorals com “Sombrillers”.

En la següent fotogaleria podeu trobar algunes imatges del oncles (caldrà fer clic en cada imatge per poder ampliar-la i veure-la millor).

I d’una manera ràpida ens traslladem a l’any 1962, on la festa arriba de prop a esta família amb la majoralia de Salvador Zaragozá Dasí (pare de Salva, Amparo, Miguel, Sofía i Noelia Zaragozá).

Qui ha sigut Majoral sol dir que eixe any mai s’oblida, però podem assegurar que Salvador no el podrà oblidar en més motiu, ja que el 18 d’agost i sent ell Majoral, es va casar amb Amparo Palau Blay (mare de Salva, Amparo, Miguel, Sofía i Noelia Zaragozá).

Si les dades no ens enganyen, bé es podría dir que van ser els primers nuvis als que els van tirar confeti en volta d’arròs.

I com tot bon Majoral, l’experiència festera hi havia que repetir-la, i a l’any 1972 , Salvador Zaragozá Dasí torna a ser Majoral.

La imatge de Salvador de Majoral en 1962 i en 1972, així com la imatge de la seua boda amb Amparo Palau les podeu veure en la següent fotogaleria. Podeu fer clic en cada foto per poder ampliar-la i veure-la millor.

Els anys passaven i quan es pensava que altra generació familiar agafava el relleu, s’adonem que no és una majoralia qui apropa de nou la festa a aquesta familia, sino un obreratge. Després de 46 anys, la bolleta torna a entrar en la família sent Amparo Zaragozá Palau (germana de Salva, Noelia, Miguel i Sofía Zaragozá) Obrera Fadrina a l’any 1986.

Tota Obrera necessita un Sombriller per portar-li la sombrilla, i qui millor que un germà. En este cas será Salvador Zaragozá Palau (germà d’Amparo, Noelia, Miguel i Sofía Zaragozá). La imatge d’Amparo com a Obrera i la imatge de Salvador com a Majoral les podeu trobar en la següent fotogaleria (fer clic en cada imatge per poder ampliar).

Pareix que arriben uns anys de descans però sols era per agafar forces per a rebre el que venia, ja que a partir de 1993 i durant cinc anyets la festa no abandona a esta familia.

En 1993 fa honor a la festa, sent Majoral,  José Manuel Aznar Sánchez (marit de Sofía Zaragozá i, en aquell moment el seu nuvi).

Li continua, també sent Majoral en 1994, Miguel Zaragozá Palau (germà de Salva, Amparo, Noelia i Sofía Zaragozá).

Les imatges de José Manuel i de Miguel com a Majorals les podem veure en la següent fotogaleria (clic en cada imatge per a ampliar).

I després de 9 anys torna a entrar la bolleta a esta família. En esta ocasió, l’afortunada és Noelia Zaragozá Palau (germana de Salva, Amparo, Miguel i Sofia), sent Obrera Fadrina en 1995. I sense eixir de la família, li acompanyarà com a Sombriller Miguel Zaragozá Palau.

Les imatges de Noelia d’Obrera i Miguel de sombriller les podem veure en la següent fotogaleria (clic en cada imatge per a ampliar).

Ja es pensava que la festa abandonava a la família, quan es troben que Noelia trau Obrera a Sofia. Era algo impensable però ahí estaven els pares, Salvador i Amparo, dient “si dos filles han sigut, la que queda també ho mereix”. I així es com Sofia Zaragozá Palau va ser Obrera Fadrina en l’any 1996.

D’aquesta manera, i si les dades no ens enganyen, esta és l’única família on tres germanes han sigut Obreres Fadrines.

Com que ja germans no hi quedaven, Sofía va escollir com a Sombriller a Jose Manuel Aznar Sánchez que, per aquell temps era el nuvi de Sofía.

Tota Obrera té records meravellosos del seu obreratge, però Sofia el té més gran i especial, ja que el 22 d’Agost de 1996, i després de passar el relleu a la que seria Obrera Fadrina en 1997, Sofía i José Manuel es van casar.

Va ser algo molt peculiar i que mai abans s’havia donat el cas, encara que per a esta família el casar-se en dia de festes no era nou, ja que si recordem, en 1962 els pares de Sofía es van casar sent el seu pare Majoral. Les imatges de Sofía com a Obrera, José Manuel com a sombriller de Sofía i la imatge de la seua boda es poden veure en la següent fotogaleria (clic en cada imatge per a ampliar).

Però Sofía no volia enviar molt lluny el relleu, a més ja li havíem agafat gustet a tindre la festa a casa; així que va traure com Obrera Fadrina de 1997 a Maria Aloy Aznar (cunyada de Sofía, Salva, Amparo i Noelia, així com núvia de Miguel).

I repetint el càrrec de Sombriller, en 1997, tenim a Miguel Zaragozá Palau (germà de Salva, Amparo, Noelia i Sofía). Podem veure les imatges de Maria i Miguel en la següent fotogaleria (clic en cada imatge per a ampliar).

Ja per fi la cosa es va tranquilitzar fins l’any 2014, on tots van gaudir de tindre a Sofía Zaragozá Palau com a Obrera Casada 2014.

Al llarg de 74 anys és l’unic càrrec que no s’hem trobat pel camí. En 1940 va ser l’avia i en 2014 una neta

Però la tranquilitat no duraria molt. Doncs, Sofía va traure d’Obrera Casada per a l’any 2015 a la seua cunyada (dona de Miguel) Maria Aloy Aznar, a qui també va traure com Obrera Fadrina en 1997.

Després, passarien uns anyets i en l’any 2019 tornaria la festa a esta casa de la mà d’una nova generació. Així, Pau Mollà Zaragozá (filla d’Amparo i neboda de Salva, Noelia, Sofía i Miguel Zaragozá Palau) es convertiria en 1ª Obrera Fadrina de 2019.

Des d’aquest any, després que vinguera la pandèmia de la Covid-19 en l’any 2020, les Festes de Bétera no s’han pogut celebrar com a tal i a l’espera estan quatre Obreres i els seus Majorals, però després que tot torne a la normalitat i aquestes quatre obreres actuals i els seus Majorals puguen gaudir del moment que tant esperen… Qui sap’

Segur que tots, al igual que nosaltres, pensen que aquesta història familiar pot tindre continuïtat.

No podem saber quan però si la vida ens ho permeteix la PASSIÓ PER AQUESTA FESTA …..CONTINUARÀ a la família Zaragozá…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia