Cada any, el programa de les Festes d’Agost de Bétera reserva una vesprada perquè les Obreres i Majorals oferisquen una demostració de les tradicionals danses valencianes que han estat preparant molts mesos abans. Aproximadament, en el mes d’octubre, comencen els assajos d’aquest ball. Cada setmana queden les Obreres i Majorals per a aquest menester.

El Ball de Torrent reuneix sempre en en l’esplanada de l’Albereda del municipi a una gran quantitat de públic que no volen perdre’s aquest espectacle en el qual els majorals ballen amb les seues parelles, cosins, germanes o amigues.

La música la sol posar cada any la Rondalla La Cordà, el tabal i la dolçaina de la colla Xe que Burrà! i les veus dels cantaors de l’Escola Municipal de Cant d’Estil de Bétera.

Segons el llibre “Bétera, un poble per a tots”, el Ball de Torrent es representava durant les solemnitats. “Les obreres vestides de gala i els homes vestits de majorals amb mocador, obrien el ball a l’Albereda, feien una exhibició del Ball de Torrent i, després, les altres parelles continuaven ballant jotes o altres tipus de ball; les obreres, més tard, deixaven el ball per a acudir al Rosari”.

A poc a poc aquesta tradició es va perdre fins que els Majorals de l’any 1992 la van recuperar de la mà del grup de ball de Carmen Primo. Les Obreres i els Majorals, amb esforç i constància, acudeixen cada any al grup de ball pertinent perquè els ensenyen les jotes, seguidilles o la rapsòdia valenciana.

A continuació, oferim un vídeo recopilatori amb fragments dels anys 2015, 2018 i 2019.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia