Després d’un matí intens on les Obreres trauen a les quatre màximes representants de les Festes d’Agost per al pròxim any, a la vesprada de cada 22 d’agost arriba el moment més emotiu per a la colla d’Obreres i Majorals d’eixe any. Així, al voltant de les 20.00 hores arranca la tradicional processó de la Vuitava, després de la solemne missa.

Com a novetat, en l’any 2019, es va recuperar el repic de campanes per part de la Colla de Campaners de Bétera. Aquest repic feia quatre anys que no sonava i abans es tocava el dia 15, però la colla va pensar que a partir d’ara es tocarà cada 22 d’agost per a acomiadar les Festes amb la veu més antiga del poble.

La Colla de Tabal i Dolçaina ‘Xe que burrà‘ encapçala, habitualment, la processó i la Banda de Música del Centre Artístic Musical de Bétera (CAMB) la tanca, acompanyats de les màximes autoritats municipals, els rectors del municipi i la imatge de la Mare de Déu d’Agost.

Les Obreres Fadrines van vestides amb el vestit tradicional valencià d’Obrera que porten el 15 d’agost en l’Ofrena de les Alfàbegues i les Casades el de Clavariessa. Així mateix, els Majorals també van vestits amb la indumentària tradicional del 15 d’agost on destaquen els mocadors brodats.

Aquest solemne acte també serveix perquè, per primera vegada, apareguen oficialment les Obreres del pròxim any. Així, les màximes representant del pròxim període també ixen en processó.

Després d’aquest acte, arriba un dels moments més emocionants i a la vegada tristos de la jornada. Doncs, les Obreres i Majorals, així com les autoritats, la xaranga d’eixe any, familiars, veïnes i veïns, procedeixen a l’acomiadament de les Obreres i el President dels Majorals d’eixe any.

Com marca la tradició, tota la colla s’acosta a la casa de la 1a Obrera Fadrina, qui a la porta de la seua casa està acompanyada per la seua parella, familiars i l’Obrera del pròxim any per a procedir a l’acomiadament de les altres tres Obreres i parelles, cada Majoral, autoritats i xaranga. Seguidament, és el torn per a les altres tres Obreres i, finalment, el President dels Majorals. El procediment és el mateix a cada casa. Després d’aquests acomiadaments, sopen i s’acosten cap a l’Albereda per a la presentació de les Obreres i Majorals del pròxim any, així com per a gaudir de l’últim espectacle de festes.

A continuació, adjuntem un vídeo de la processó i acomiadament, amb fragments d’altres anys:

Imprimir article
Comenta aquesta notícia