En els més xicotets, l’otitis té com a origen la sobre exposició a la humitat durant els banys en platges i piscines. Els principals símptomes són el dolor o picor d’oïda o el tamponament auditiu i pèrdua d’audició transitòria.

Les platges, piscines i rius són els protagonistes durant aquests mesos de l’any. Aquests espais aquàtics s’omplin de banyistes amb el desig de donar-se un capbussó per a combatre la calor produïda per les altes temperatures pròpies de l’època estival. No obstant això, la combinació de calor i aigua afavoreix una de les malalties més comunes de l’estiu, l’otitis externa. Per a evitar aquest tipus d’infeccions, és important reduir el temps de bany, en eixir sacsejar el cap a banda i banda per a afavorir l’eixida de l’aigua i no utilizar prolongadament taps en les oïdes.

“L’acumulació d’aigua en el conducte auditiu derivat de la sobre exposició a la humitat suposa el ‘caldo de cultiu’ perfecte per al creixement dels patògens que causen una inflamació en la pell que recobreix el conducte auditiu extern”, explica la Dra. Isabel Gonzalo Alonso, del Servei de Pediatria de l’Hospital de Manises. Això explica que, més del 80% dels casos d’aquesta classe d’afecció, segons diversos estudis, es donen en l’època estival i entre els xiquets, segons l’especialista.

“Quan un xiquet mostra dolor o picor en el conducte auditiu unit a una certa secreció o el tamponament del conducte i pèrdua d’audició transitòria, el més habitual és que patisca una otitis externa”, explica aquesta pediatra. A més d’aquests símptomes, podem identificar altres menys comuns com poden ser la dificultat a l’hora de mastegar o engolir, irritabilitat o inquietud a la nit.

Els factors que major influència exerceixen sobre els xicotets, més que l’edat del pacient, són el temps que passen amb les oïdes en remull o la qualitat de l’aigua en la qual es banyen. I és que, la veritat és que els xiquets passen més temps en l’aigua que els adults, sobretot en les piscines infantils, on l’aigua té una qualitat de neteja menor.

“Després del bany és important netejar les oïdes amb cura, si utilitzes objectes contundents es poden produir danys en la pell interna de la  oïda, deixant les portes obertes a la infecció i qualsevol tipus de lesió en la pell del conducte auditiu extern té més risc d’otitis per pèrdua de la barrera cutània”, conclou la professional.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia