Un equip del Centre d’Investigació Príncipe Felipe (CIPF) liderat per Pietro Fazzari ha desenvolupat un model d’investigació amb el qual s’han identificat alteracions a nivell molecular i cel·lular dels circuits corticals que es produeixen en dèficits cognitius i conductuals relacionats amb malalties neurològiques com l’esquizofrènia.

El model dissenyat en el CIPF replica les condicions de l’esquizofrènia en disminuir parcialment els nivells de la proteïna Nrg1. Uns nivells baixos o la mala regulació de Nrg1 pot incrementar el risc d’esquizofrènia i altres trastorns associats. La neuregulina-1 exerceix un paper fonamental en el desenvolupament i funcionament del sistema nerviós.

Fazzari i el seu grup del CIPF han analitzat amb diverses tècniques avançades els canvis cel·lulars i moleculars en el cervell d’aquest model preclínic contrastant-los amb models anteriors.

Han dut a terme una investigació multidisciplinària amb diferents enfocaments i tècniques com l’espectroscòpia per Ressonància Magnètica -MRS per les seues sigles en anglés-, en col·laboració amb Marina Benito Vicente, de l’Hospital de Paraplègics de Toledo; l’electrofisiologia, en col·laboració amb Marta Navarrete del CSIC; la imatge per ressonància magnètica (MRI), la microscòpia confocal i tècniques de biologia molecular realitzades en el CIPF.

Cal destacar que l’anàlisi amb MRS, comunament s’utilitza en pacients humans, va ser utilitzat per primera vegada en models preclínics basats en alteracions de Nrg1 en aqueix estudi.

L’investigador del CIPF ha destacat que “coneixem encara molt poc dels mecanismes cel·lulars i moleculars implicats en el desenvolupament d’aquesta malaltia”. I afig que “aquest descobriment permetrà desenvolupar fàrmacs més apropiats per a pacients amb esquizofrènia i millorar el coneixement d’aquesta mena de patologies. Com més coneguem d’aquesta malaltia, millor podrem afrontar-la i facilitarem que desaparega l’estigma social i la percepció sobre l’esquizofrènia que tenen les persones que la pateixen”.

Segons dades de l’OMS, l’esquizofrènia afecta a més de 21 milions de persones a tot el món, però no és tan comuna com moltes altres malalties mentals. És més freqüent en homes (12 milions) que en dones (9 milions). Així mateix, els homes desenvolupen esquizofrènia generalment a una edat més primerenca.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia