Les Falles 2021 comencen aquest 1 de setembre, si el temps no ho impedeix. El que més preocupa -a part del mal temps, assot per a les falles que cremaran el diumenge- són els botellons i les reunions socials al carrer en l’horari del toc de queda -d’01.00 a 06.00 hores de la matinada-; per això, la ciutat es blinda amb 5.500 agents de la Policia Local i la Policia Nacional, entre el servei ordinari i els reforços, als quals s’unirà la Policia Autonòmica. Fins i tot l’Ajuntament ha contractat seguretat privada per a alguns actes.

Les tempestes, que en aquests dies previs han deixat registres històrics de precipitacions i fins i tot calamarsa, són un altre malson dels fallers i ja han fet estralls en algunes comissions, que han vist caure les rematades dels monuments per les adverses condicions del clima, com el cas de la Falla Sueca Literat Azorín .

La plaça de l’Ajuntament de València no serà en aquestes atípiques Falles de setembre -de l’1 al 5- la catedral de la pólvora encara que les dènou tradicionals mascletaes que sol acollir des del primer març, sí que es dispararan repartides i disperses per diversos punts de la ciutat.

La situació sanitària per la pandèmia fa que, igualment, els castells de focs artificials que habitualment es disparen amb motiu dels actes fallers en el vell llit, en aquesta atemporal edició tindran set ubicacions que no es donaran a conéixer per a evitar les aglomeracions.

Les mascletaes recorreran diversos barris de la ciutat, de la mà de les empreses pirotècniques Peñarroja, Zarzoso, Pibierzo, Saragossana i Tamarit.

A elles s’afegiran altres com Aitana, Drac, Turís o Tomás; i completaran la llista dels trets Pirotècnia Valenciana, Nadal-Martí, Germans Borredà, Alpujarreña, Caballer FX, Martí, Gironina, Mediterráneo, Europlà o Germans Caballer.

Quant a l’Alba dels Falles, en la matinada del dia 1 de setembre, la pirotècnia Mediterráneo serà l’encarregada d’engalanar el cel de la ciutat de València i en la Nit del Foc -del 4 al 5 de setembre-, els protagonistes seran les pirotècnia Aitana, Europlà, Pirotècnia Valenciana i Caballer FX.

El castell de la Cremà, previ a la cremà de la falla municipal de la Plaça de l’Ajuntament serà obra de RICASA, que posarà punt i final en el calendari pirotècnic d’aquestes Falles de setembre.

PROGRAMACIÓ

A continuació detallem la programació fallera prevista per a aquests dies. Tots aquests actes, pactats amb la Conselleria de Sanitat, se celebraran amb mascareta obligatòria, fins i tot en espais a l’aire lliure, amb aforaments limitats i garantint en tot moment la distància de seguretat.

Les “despertaes” pirotècniques seran estàtiques i amb control de participants i espectadors, i les desfilades i cercaviles tindran bandes encara que els músics, sempre amb màscara excepte els de vent, hauran d’estar a dos metres dels fallers.

Siga com siga, aquest dimecres, València ha començat el dia amb l’art i l’enginy dels monuments infantils dispersos per la ciutat en la tradicional plantà infantil, en el dia previ al desplegament del tot l’art efímer i l’enginy faller amb els monuments grans, entre els quals enguany s’ha colat la pandèmia.

Es plantaran pràcticament les mateixes falles que anaven a fer-ho en 2020 -només dues han anunciat que no ho faran- i es cremaran quasi 7,8 milions d’euros en art faller.

 • Dimecres 1 de setembre.
  08.00 h. – “Plantà” de totes les falles infantils.10.00 h. – Clausura de l’Exposició del Ninot.10.30 h. – Lectura del veredicte popular i proclamació del “Ninot Indultat” del 2021.

  11.00 h. – Recollida de Ninots per part de les comissions fins a les 20.00 hores.

  14.00 h. – Mascletà des de diferents punts de la ciutat.

  23.00 h. – L’Alba dels Falles en tota la ciutat.

 • Dijous 2 de setembre.
  08.00 h. – “Plantà” de totes les falles.14.00 h. – Mascletà des de diferents punts de la ciutat.17.30 h. – Entrega Premis Infantils.

  Tribuna instal·lada a l’Ajuntament per a repartiment de premis obtinguts per les falles infantils en les diferents seccions, i llibrets de falla infantils.

 • Divendres 3 de setembre.
  09.00 h. – Entrega Premis.En la tribuna instal·lada davant l’Ajuntament, repartiment de premis obtinguts per les falles en les diferents seccions i de llibret de falla.14.00 h. – Mascletà des de diferents punts de la ciutat.

  OFRENA
  OFRENA – VIA 1

  17.00 h.: Pla del Remei – Gran Via.

  18.15 h.: Benimamet- Burjassot – Beniferri.

  20.00 h.: Malva-rosa – Cabanyal – Beteró.

  21.15 h.: Algirós.

  22.15 h.: Poblats al Sud.

  OFRENA – VIA 2

  17.00 h.: Campanar.

  18.00 h.: La Roqueta – Arrancapins.

  19.30 h.: Olivereta.

  21.15 h.: La Saïdia.

  22.45 h.: El Carmen.

  23.30 h.: Cases Regionals.

  23.40 h.: Juntes Locals.

  23.50 h.: Falla de la FMIV Carla García Pérez la Falla Ramiro de Maetzu – Lleons.

  23.55 h.: Comitiva Oficial delegacions de Múrcia, Castelló i Alacant.

  00.00 h.: Últimes 5 FFMMIV.

  00.05 h.: FMIV i C.H., Components de JCF i BANDA MUNICIPAL de València.

 • Dissabte 4 de setembre.

  OFRENA – VIA 1

  09.00 h.: Quatre Carreres.

  10.45 h.: Ruzafa A.

  11.45 h.: Ruzafa B.

  OFRENA – VIA 2

  09.00 h.: Benicalap.

  10.15 h.: Jesús.

  11.30 h.: Mislata.

  14.00 h. – Mascletà des de diferents punts de la ciutat.

  OFRENA – VIA 1

  18.00 h.: Pla del Reial – Benimaclet.

  19.45 h.: Canyamelar – Grau –Natzaret.

  20.45 h.: La Xerea.

  21.15 h.: Rascanya.

  22.45 h.: Camins al Grau.

  OFRENA – VIA 2

  17.00 h.: La Creu Coberta.

  18.15 h.: El Pilar – Sant Francesc.

  19.30 h.: Patraix.

  20.45 h.: La Seu – El Mercat.

  21.15 h.: Botànic – La Petxina.

  22.15 h. Quart de Poblet – Xirivella.

  23.15 h. Cases regionals.

  23.25 h. Entitats convidades.

  23.30 h.: Falla de la FMV Consuelo Llobell Frasquet. Falla Albacete – Marvá.

  23.35 h.: Ultimes 5 FFMMV.

  23.40 h.: FMV. i C.H., Components de JCF i BANDA MUNICIPAL de València.

  22.00 i 23.30 h. – Nit del foc. Des de diferents punts de la ciutat.

 • Diumenge 5 de setembre.10.00 h. – Ofrena de flors de les FFMMV i les seues CCHH davant la imatge del Patriarca en el pont de S. José.Amb la col·laboració de la Falla Doctor Olóriz – Arquebisbe Fabián y Fuero.

  11.00 h. – Homenatge al poeta Maximiliano Thous, en el seu monument, situat en l’encreuament dels carrers de Sagunt i Maximiliano Thous. Amb la col·laboració de la Falla Fra Pedro Vives – Bilbao – Maximiliano Thous.

  12.30 h. – Homenatge al mestre Serrano, que tindrà lloc en el seu monument de l’avinguda del Regne de València.

  14.00 h. – Mascletà des de diferents punts de la ciutat.

  18.00 h. – Missa solemne en honor de San José en la Seu de València, oficiada per l’arquebisbe de València, Sr. Antonio Cañizares, oferida per Junta Central Fallera i el Gremi de Fusters, amb l’assistència de les FF.MM.V. i les seues CC.HH.

  20.00 h. – “Cremà” de les falles infantils.

  20.30 h. – “Cremà” de la falla infantil que haja obtingut el primer premi de la secció especial.

  21.00 h. – “Cremà” de la falla infantil de la plaça de l’Ajuntament.

  22.00 h. – “Cremà” de totes les falles de València.

  22.30 h. – “Cremà” de la falla que haja obtingut el primer premi de la secció especial.

  23.00 h. – “Cremà” de la falla de la Plaça de l’Ajuntament.

  Podeu trobar més detalls sobre la programació en el següent enllaç: clic ací.

Transport per a Fallas

La Generalitat Valenciana ha programat reforços diürns en les Línies 1, 2 i 3 de Metrovalencia per al cap de setmana de Falles, 4 i 5 de setembre, a fi de facilitar la mobilitat de les persones usuàries durant els principals dies festius.

No obstant això, i a causa del toc de queda decretat per la mateixa Generalitat pel qual no pot haver-hi desplaçaments entre la 01.00 i les 06.00 hores, no hi haurà circulacions nocturnes com ha sigut habitual altres anys.

El dissabte dia 4 hi haurà reforços diürns entre les 10 i les 22 hores en la Línia 2 fins a Paterna i Torrent Avinguda, mentre que entre les 11 i les 22 hores també hi haurà circulacions especials en la Línia 3 fins a Rafelbunyol. En la Línia 1 no hi haurà reforços per les obres de soterrament que s’estan executant en els voltants de l’estació d’Empalme.

El diumenge dia 5 hi ha programats reforços de 10.00 a 22.00 hores en la Línia 1 en la zona sud del seu traçat fins a Picassent. En la Línia 2, també de 10 a 22 hores, hi haurà reforços fins a Paterna i Torrent Avinguda, mentre que en la Línia 3, d’11 a 22 hores, el servei especial arribarà fins a Rafelbunyol.

Quant al tramvia, els seus reforços seran de capacitat, atés que les seues unitats circularan a doble composició sempre que siga possible per a duplicar el nombre de places disponibles per a les persones usuàries.

Al seu torn, Metrovalencia ofereix prop de 1.500 places pròpies d’aparcaments gratuïts en 15 estacions de superfície de les línies 1, 2 i 9 de Metrovalencia que permeten un accés més directe i ordenat a la ciutat de València en el transcurs de la celebració de les Falles 2021. A més, existeixen altres 1.163 places en set estacionaments municipals, també gratuïts, pròxims a la xarxa de metro en diferents poblacions.

Metrovalencia ofereix habitualment, gràcies al sistema Pàrquing + Metre (P+M), un total de 1.439 places d’estacionament repartides en les estacions de Llíria (41), Pobla de Vallbona (40), l’Eliana (39), Massarrojos (62), Rocafort (54), Empalme (40), Seminari – CEU (48), Font del Pitxer (52), Bétera (60), Font Almaguer (42), Sant Ramón (3), La Presa (123), Masia de Traver (198), Riba-roja de Túria (47) i València Sud (590).

A més, cal afegir les 50 places posades en servei per part de l’Ajuntament de Paiporta; les 23 del de Paterna; les 115 de Sant Isidre; les 30 de Benaguassil 1r; les 562 de Quart de Poblet; les 133 de Santa Rita i les 250 de Burjassot, que sumen altres 1.163 places, totes elles en els voltants de les estacions i parades citades.

Per tant, a les 1.439 places d’aparcament amb què compta *Metrovalencia cal sumar els 1.163 estacionaments municipals, amb els quals les persones usuàries del metre podran disposar d’un total de 2.602 places gratuïtes.

D’altra banda, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha modificat l’horari del servei de taxi en l’àrea de prestació conjunta de València durant aquesta celebració de les festes de Falles per a adequar-ho a la demanda prevista.

Amb aquest objectiu, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la resolució de la Direcció General d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, per la qual es determinen els dies de descans obligatori en la prestació de serveis de taxi en l’àrea de prestació conjunta de València per a l’any 2021, i s’aprova el calendari dels dies festius.

Ninots Indultats de 2021

La Falla Almirante Cadarso-Conde Altea de València ha guanyat el ninot infantil indultat de 2021, després d’haver-ho fet també en les suspeses Falles de 2020, amb l’escena “Batalla de flors”, una obra de l’artista Enric Ginestar amb disseny de Miguel Santaulalia que integra el monument “És molt guai tindre un bonsai”.

Segons ha informat la Junta Central Fallera, la figura que se salvarà del foc en la cremà del dia 5 de setembre, ha aconseguit un total de 4.160 vots dels 15.630 emesos pels visitants a l’Exposició del Ninot d’enguany.

En segona posició, amb 1.337 vots, ha quedat el ninot infantil de la Falla Exposició-Misser Mascó, de l’artista Joan S.Blanch, mentre que el tercer ha sigut per a l’escena presentada per la falla Duc de Gaeta-La Pobla de Farnals, amb un total de 918 vots.

Aquest és el seté any que la comissió d’Almirante Cadarso-Conde Altea aconsegueix el ninot indultat, perquè ja ho va aconseguir en 1987, 1988 i 1989, amb falles de Hermógenes Aroca Gómez; en 2006 i 2007, amb figures de María Valero Pérez; i en 2020 amb l’escena “Ofrena”, també d’Enric Ginestar.

El ninot infantil indultat de la Falla Almirante Cadarso-Conde Altea passarà a formar part del Museu Faller, l’únic centre museístic del món que elegeix les seues peces per votació popular.

Així mateix, després de fer-se aquest dimarts amb el ninot indultat infantil, aquesta mateixa comissió s’ha portat hui també el del monument gran amb l’escena “No li ho contes a la iaia”, de l’artista Manuel Algarra i pintat per Miguel Santaelalia.

La parella d’avis, en la qual l’home porta un cabàs amb cadells de gossos i la neta li dona el biberó a un i l’àvia trau el cap per una finestra darrere, ha rebut un total de 4.411 vots dels més de 16.400 emesos pels visitants a l’Exposició del Ninot 2021 de les Falles de València.

Després del ninot d’Almirante Cadarso, han quedat classificats en segon lloc el de la comissió Exposició-Misser Mascó, que ha aconseguit 2.721 vots, i el de la falla Duc de Gaet-La Pobla de Farnals, amb 708, segons la Junta Central Fallera.

Amb aquest doblet, la comissió del sector Pla del Remei-Gran Via repeteix l’aconseguit en el 2020, quan també va aconseguir que els seus dos ninots foren els més votats i se salvaren del foc.

En 2020, el ninot indultat de la falla gran va ser també obra de Manuel Algarra amb la figura “Passió”, que formava part del mateix monument “No li ho contes a ningú”, del ninot salvat del foc en aquesta edició.

A més d’en 2020, aquesta comissió també va aconseguir indultar la seua ninot, igualment de la mà de Manuel Algarra, en els anys 2011, 2012, 2015, 2016, 2017 i 2018.

Els quatre ninots -2020 i 2021- de la falla Almirante Cadarso-Conde Altea passaran a formar part del Museu Faller.

Curiositats i apunts sobre alguns monuments

El bes lèsbic de dues dones vestides de fallera, que va revolucionar les xarxes socials en 2014 quan va ser portada d’una revista gai, ha reviscut el seu protagonisme com a figura central d’una falla de la secció Especial de Torrent que l’artista Raúl Martínez “Chuky” per fi podrà plantar.

“És una satisfacció increïble”, reconeix el seu creador, el monument del qual pertany a la comissió Cronista Vicent Veguer i Esteve que, sota el lema “T’ho *veus?”, pretén fer una “reflexió” sobre col·lectius invisibles i enviar un missatge de “implicació i responsabilitat social”.

La singularitat del monument és que “els ninots estan reconstruïts a partir de persones i històries reals”, ressalta l’artista, que conta que des de principi de 2019 han estat “en constant contacte” amb ells i fins i tot han pogut posar en comú aspectes “com el succeït amb la pandèmia”.

Una fallera major que sobrepassa els 30 anys, un home que és “faller major” o un president amb síndrome de Down o alguna discapacitat són algunes de les figures que exposarà aquest monument faller reivindicatiu la rematada del qual seran les dues falleres besant-se i que té uns huit metres d’alt.

“No és especialment alt o gran però sí prou i el missatge és l’important”, assegura “Chuky”, amb una trajectòria lligada a projectes de gran importància social i que, avança, ja treballa per a plantar en 2022 per a la mateixa comissió una falla sobre la pandèmia i que per això la covid “no s’ha colat” en aquest monument en diferit.

És un monument de “integració i visibilització”, apunta, que reflexiona sobre “per què uns certs col·lectius no apareixen en mitjans, en les revistes, en un munt de llocs i en la Falles, quan sempre diem que són un reflex 100% fidel de la societat”.

Els ninots s’han realitzat amb un escanejat digital de persones o peces reals, una tècnica que ja havia usat, i que després s’han replicat en gran en suro i fusta, els materials amb els quals es fabrica, de manera que aconsegueixen que siguen “el més fidedignes possible i bastant naturals”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia