Després del canvi de l’etiqueta energètica de llavadores, llava-assecadores, rentavaixelles, frigorífics, vinoteques, monitors i televisions que es va produir l’1 de març de 2021, arriba el canvi de les fonts d’il·luminació. Des d’aquest dimecres, 1 de setembre, estaran vigents les noves etiquetes energètiques de llums i bombetes. Aquest canvi simplifica les categories i servirà per a ajudar els consumidors a triar productes més eficients.

Segons s’ha pogut comprovar, les antigues etiquetes A+, A++ i A+++ motiven molt menys la compra d’aparells eficients que aquelles que mostren l’escala A (classe més eficient) a G (classe menys eficient). Aquest sistema més senzill és l’empleat en el nou etiquetatge. Per a incentivar la millora contínua de l’eficiència energètica dels nous productes, amb el reescalat, la classe A quedaria deserta reservant-se així aquesta categoria per a futures millores tecnològiques. D’aquesta manera, els consumidors trobaran etiquetes la millor puntuació de les quals siga una classe B. De fet, les etiquetes més comunes seran les de classe D i inferiors.

Tenint en compte que prop del 12% del consum elèctric d’una casa es destina a la il·luminació, l’estalvi després de la substitució de bombetes seria significatiu. Encara que les bombetes LED més eficients són més cares, compensaran pel seu menor consum a llarg termini. A més, el fet que les bombetes led duren aproximadament 20 anys també es notarà en la butxaca dels consumidors. Així mateix, aquestes poden reemplaçar qualsevol tipus de bombeta antiga gràcies a la varietat de models, formes i gamma de temperatures de color, des d’il·luminació càlida fins a molt freda.

Addicionalment i com a novetat, l’etiqueta incorpora un codi QR a través del que s’ofereix major informació al consumidor.

EL PROJECTE LABEL 2020

El projecte Label 2020 és un projecte europeu sota el finançament Horizon 2020 de la Comissió Europea, que busca ajudar i harmonitzar la transició al nou etiquetatge energètic. Aquestes noves etiquetes afectaran una gran varietat d’actors, des de fabricants, administracions públiques i distribuïdors fins als propis consumidors. Label 2020 es desenvolupa en 15 països europeus i al Regne Unit per a donar a conéixer i facilitar aquest canvi.

EL PROJECTO BELT

El projecte BELT, finançat també dins del marc Horizon 2020 de la Comissió Europea té com a objectiu:

-Facilitar el període de transició a la nova etiqueta, informant i capacitant a tots els principals interessats i actors del mercat.
-Estimular als consumidors a triar productes amb millor rendiment energètic.
-Estimular als fabricants a investigar i millorar encara més els seus productes, estimulant així la innovació i la inversió.

Podeu obtindre més informació sobre aquest etiquetatge en el següent enllaç: https://www.ocu.org/nuevo-etiquetado-energetico.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia