(EFE) Les pluges torrencials que van descarregar aquesta nit en alguns punts de la Comunitat Valenciana van ser de gran intensitat a la comarca valenciana de Camp de Túria, on la localitat de Llíria va acumular 84,6 litres per metre quadrat, dels quals 65,8 van ser en tot just una hora.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va informar que en altres localitats del sud de la Calderona també plovia amb intensitat i que el vent és de l’est i nord-est fort i a Llíria estava bufant amb ratxes d’entre 50 i 60 quilòmetres per hora.

Efectius de Bombers del Consorci de València van rebre diversos avisos per cotxes bloquejats per la pluja a Torrent, Paterna i Bétera, i es van mobilitzar per al rescat dels ocupants d’un vehicle (un matrimoni) atrapat per l’aigua a Pedralba. Els bombers també van efectuar nombrosos rescats de vehicles atrapats en l’aigua i acovardisques en localitats Sagunt, Mislata, Riba-roja de Túria i Manises, mentre que el consorci provincial de Castelló va retirar sobretot arbres caiguts.

A més, Aemet va destacar que en l’aeroport de Manises es van recollir 20,7 litres per metre quadrat en tot just 10 minuts i que la visibilitat va quedar reduïda a 500 metres, amb ratxes de vent molt forts que van arribar a 76 Quilòmetres per hora.

Emergències de la Generalitat va informar que sobre les 23.26 hores, la tempesta va descarregar amb força sobre l’àrea metropolitana de València i la capital.

També va indicar que minuts abans de les onze de la nit, a Casinos, Pedralba i Ayora, el Servei Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va registrar més de 30 litres per metre quadrat en una hora.

La intensa tempesta també va deixar acumulades fins a mitjanit precipitacions de 115 litres per metre quadrat a Pedralba i vents que van aconseguir ratxes de 106 quilòmetres per hora a Requena.

L’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) va informar que les precipitacions van deixar també fins a aqueixa hora registres de 90 litres per metre quadrat a Ayódar, 87 l/m² a Vilamarxant,79 l/m² a Marines, 68 l/m² a Cheste, 64 l/m² a Gátova i 61 l/m² a Altura.

Respecte a la intensitat de les ratxes de vent van destacar també els 105 quilòmetres per hora registrats a Sollana, 92 km/h en la Mata, 87 km/h a Borriol, 84 km/h a Quartell, 81 km/h a Xodos, 81 km/h a Cirat, 81 km/h a Llíria, 74 km/h a L’Alcora i la Pobla de Vallbona, 72 km/h a Almàssera i 70 km/h a Almenara.

Segons Aemet, la tempesta va descarregar al Camp de Túria, amb una zona superior molt abalconada i la cèl·lula inclinada cap a la mar, la qual cosa “són indicis de severitat”.

La línia de tempestes va recórrer el centre de la Península i va començar a penetrar per l’interior de la província de València, que va recórrer d’oest a est avançant cap a la costa, i en el sud de Castelló. D’aquesta manera, es van formar nuclis que van descarregar en zones de totes dues províncies.

Davant aquesta perspectiva, Aemet va demanar precaució en travessar llits de rius i barrancs perquè encara que no ploguera en eixa zona, podien arribar molt crescuts.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va decretar fins a les cinc de la matinada d’aquest dijous nivell taronja per risc de pluja acumulada de 40 litres per metre quadrat en una hora i calamarsa gran en el litoral i interior de les províncies de València i Castelló.

El president del Govern valencià, Ximo Puig, visitava a primera hora d’aquest matí la seu del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, a L’Eliana, per a conéixer l’evolució d’aquestes fortes pluges, que només entre les deu i les dotze de la nit d’aquest dimecres van portar al telèfon 112 a gestionar 210 incidents, 201 a la província de València.

Entre les 11.00 hores d’ahir i les 07.00 hores de hui, el telèfon únic d’emergències 112 ha rebut 945 crides i ha gestionat 671 incidents relacionats amb l’episodi de pluges, la major part per vehicles atrapats i garatges inundats.

El servei de trens està suspés entre Vinaròs i Tarragona, si bé s’ha restablit la circulació en totes les carreteres valencianes i el fluid elèctric en tota la xarxa després dels talls d’anit, mentre que la xarxa de Metrovalencia funciona ja amb normalitat.

A continuació, us deixem un vídeo amb imatges gravades pels nostres veïns sobre la pluja caiguda ahir sobre les 23.00 hores a Bétera.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia