(EFE) Les pluges torrencials que han caigut en les últimes hores a la Comunitat Valenciana han obligat a dur a terme durant la nit nombrosos rescats de vehicles atrapats en l’aigua, i a més, en el cas de ciutats com València, ha causat danys en unes falles que estaven en plena plantà.

La tempesta, que va descarregar amb força sobre l’àrea metropolitana de València i en la capital i que a més va estar acompanyada de forts vents, es va produir com hem mencionat en plena plantà dels monuments fallers -entre les 23.00 hores i la mitjanit va ser l’episodi de més intensitat- i va causar danys en alguns d’ells.

De fet, el regidor de Cultura Festiva de València, Carlos Galiana, va anunciar anit que a primera hora d’aquest dijous es prendria una decisió sobre l’eixida dels jurats per a avaluar unes falles que haurien d’haver estat muntades a les 8 del matí.

La Junta Central Fallera (JCF) ha decidit finalment que el jurat iniciara aquest dijous al matí el seu recorregut per les diferents demarcacions falleres per a avaluar els monuments repartits per ciutats com València, malgrat les pluges torrencials que es van produir anit durant la plantà.

La decisió s’ha adoptat a primera hora d’aquest matí, després de valorar la situació i veure “l’esforç de moltíssimes comissions i artistes per a veure plantada i acabada la seua falla”, de manera que el jurat ha eixit ja de la seu de la JCF per a visitar les falles, segons informa l’organisme faller.

Les comissions falleres estan avaluant els danys que les intenses tempestes han causat en els seus monuments, com en la comissió El Charcol de Catarroja (València), on dues persones van haver de ser rescatades després de caure la falla.

Segons la JCF, durant la nit han caigut diverses falles en la localitat de Sagunt, mentre que a la ciutat de València s’han produït desperfectes en nombrosos monuments, com els de les comissions Ingeniero Manuel Maese, en L’Antiga de Campanar, en Pedro III el Grande, on ha caigut algun ninot, o en Emilio Baró-Enrique Ginesta, en Benimaclet.

També ha caigut la falla Bailén-Xàtiva, mentre que en la falla municipal de la plaça de l’Ajuntament de València el bust de la icònica meditadora també s’ha vist afectat per les pluges, ja que la pintura de la part inferior s’ha desconxat i s’ha fet un forat per la barbeta per on ha eixit l’aigua acumulada.

Les Falles del Camp de Morverdre

Tal com hem comentat, a Sagunt van caure diverses falles. Concretament, van ser 3 monuments a Sagunt i el Port de Sagunt, on es van recollir fins a 78 litres per metre quadrat en poc temps, i una altre a Faura, els quatre de la Federació de la Junta Central Fallera de Sagunt.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que en aquesta Federació, d’àmbit comarcal, hi ha en total 30 comissions falleres, de les quals dues són de Faura, una de Gilet i la resta són de Sagunt i del Port de Sagunt, tots ells municipis de la comarca del Camp de Morvedre, que dilluns passat ja va patir l’assot de pluges torrencials.

En el seu municipi es van plantar 27, ja que una per motius econòmics va decidir no fer-ho, i d’elles “han caigut per complet tres a Sagunt”, a més d’una altra a Faura.

“Vam tindre un registre de 78 litres per metre quadrat i encara que després d’un episodi fa dos dies de 228 litres no sembla tant, continua sent bastant perquè va ser en poc temps”, ha assenyalat.

El “problema” a Sagunt, ha agregat, va ser “la rebentada tèrmica per la diferència de temperatura en arribar a la costa i ratxes de vent de fins a 86 quilòmetres per hora; això va ser el que va fer que caigueren les falles, perquè si haguera sigut només per la pluja, haurien aguantat”.

Després de conéixer les previsions meteorològiques, sobre les 19 hores d’aquest dimecres, van sol·licitar a les comissions falleres “que ampliaren el perímetre dels monuments per a assegurar-se que si hi havia alguna caiguda, no impactara amb ningú, i si calia tallar el carrer, que ho feren”.

“Sobre les 23.30 hores va començar l’episodi de vent fort i hi havia mínimes persones al carrer perquè s’havia sol·licitat que es refugiaren, encara que en els casals sí que hi havia dues o tres persones, per si calia recol·locar alguna tanca o actuar en alguna cosa”, ha afegit.

Aquest matí, amb la remissió del temporal, “hi ha equips en totes les falles avaluant danys i assegurant-se que no hi ha més problemes”, ha conclòs.

L’opinió del Gremi d’Artistes Fallers

El mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, Paco Pellicer, ha valorat que les falles hagen pogut aguantar en general el temporal, encara que amb alguna caiguda “aïllada” i desperfectes, i ha assenyalat que el “premi era plantar” els monuments als carrers i haurien preferit “un premi col·lectiu”.

Així ho ha manifestat Pellicer després de conéixer que després d’avaluar la situació després d’una nit d’intenses pluges i vent, la Junta Central Fallera (JCF) haja decidit que els jurats de les falles isqueren al carrer a valorar els monuments per als corresponents premis per categories i sectors.

“La qüestió era plantar la falla, era el nostre major premi, i a partir d’ací, la Junta Central Fallera és la que decideix i no ens afecta”, ha assegurat, a l’una que ha indicat que “un premi col·lectiu hauria sigut molt més digne”.

Com finalment això no ha ocorregut, ha indicat que, almenys, “el jurat podria haver esperat a eixir unes hores fins que les falles s’assecaren”.

Ha posat l’accent que durant el temporal el que van transmetre als artistes fallers des del Gremi és “que s’actuara amb prudència i mirant per la seguretat dels treballadors, els fallers de les comissions i els visitants”.

“La valoració és positiva, les falles construïdes han aguantat sense haver de lamentar cap desgràcia. Les que han caigut ha sigut normal a causa de les circumstàncies viscudes”, ha assenyalat.

Pellicer ha destacat la caiguda de la falla El Charco de Catarroja, amb dos ferits lleus, i La Ferroviària de València, i ha indicat que “moltes s’han hagut d’apuntalar i han passat la nit pendent d’elles, encara que per sort no hi ha hagut danys personals greus”.

“La Ferroviària no es va poder aguantar en peu, els bombers van haver de valorar la situació, però ho considere un cas aïllat dins de la quantitat de falles que hi ha encara que és veritat que la majoria té algun desperfecte i revestiments que han saltat, com quan plou al març”, ha apuntat.

Segons Pellicer, les pluges de març són “més constants però més lleugeres i això d’anit va ser un temporal en tota regla, però les falles estan preparades, es fan perquè siguen al carrer quatre dies, amb materials perdurables encara que aquestes portaven fetes any i mig”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia