L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat una enquesta a 1.115 pares amb fills d’entre 3 i 18 anys amb la finalitat de conéixer la despesa mitjana que hauran d’afrontar per l’activitat escolar dels seus fills durant aquest pròxim curs. La seua experiència revela que, de mitjana, cada fill costarà als pares un total de 1.890 euros.

La despesa anual varia segons el cicle educatiu, la regió on es residisca, però sobretot de la mena de centre on es matricule a l’alumne. Així, els qui acudisquen a un col·legi o institut públic afrontaran un cost anual mitjà de 968 euros, pels 2.704 euros dels qui vagen a un centre concertat i els 6.247 euros dels qui trien un privat.

Excepte en l’educació pública, on la matrícula i les quotes són inexistents, aquests conceptes són els que més pes tenen en la factura escolar: suposen el 57% del cost anual d’un centre concertat (1.222 euros de mitjana) i el 82% d’un centre privat (4.492 euros de mitjana). Després d’ells, la principal càrrega econòmica per a les famílies és el menjador: 95 euros al mes en centres públics, 127 en concertats i 146 en privats. I li segueixen les activitats extraescolars, amb costos també molt diferents segons la mena de centre: 64 euros al mes en col·legis i instituts públics, 76 en concertats i 92 en privats. Aquestes despeses són més habituals en els cicles d’Infantil i Primària.

Una altra despesa significativa és el que es refereix als llibres de text, que també varia segons la mena de centre: 148 euros a l’any en col·legis i instituts públics, 228 en centres concertats i 234 en privats; i que augmenta progressivament segons s’avança de curs. Encara que OCU recorda que algunes Comunitats Autònomes mantenen programes d’accés a llibres de text gratuïts.

 

L’uniforme és una altra despesa a tindre en compte i habitual en el 80% dels centres concertats, i en aquest cas ve a sumar altres 176 euros a l’any. La resta de les despeses corresponen a material escolar (88 euros de mitjana any), excursions (79 euros) i quotes de l’AMPA (26 euros).

 

Un últim factor que influeix de manera decisiva en la despesa educativa és la regió on es residisca. Les famílies de Catalunya i Madrid són les que més gasten en educació: al voltant de 2.400 euros a l’any per fill, de mitjana. Les que menys, les famílies de les dues *Castillas i Galícia: al voltant de 1.100 euros, és a dir, menys de la meitat.

 

A la vista de l’informe d’OCU, la tornada al col·le suposa un important desemborsament per a les famílies, especialment per a aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica i que s’han incrementat a conseqüència de la crisi econòmica provocada pel Coronavirus. Per tot això OCU demana a totes les administracions competents que s’amplien i generalitzen les ajudes destinades a les famílies amb fills en edat escolar de manera que sobretot per a les més vulnerables se suavitze la dificultat que suposa afrontar les despeses de la tornada al col·le.

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia