La comissió fallera Convento Jerusalen-Matemático Marzal s’ha coronat com la millor Falla de la Secció Especial de les Falles de 2021, amb el monument titulat “Desenmascarats”, obra de l’artista Pere Baenas.

La composició fallera, que ha costat 210.000 euros, té 30 figures i una altura de 14 metres, està ambientada a Venècia i recrea el seu carnestoltes, amb góndola i animals mitològics inclosos, per a desemmascarar a tots aquells personatges que oculten les seues vertaderes intencions després d’una enganyosa màscara, i des de la seua plantà és una de les més visitades i fotografiades.

Segons el veredicte fet públic aquest dijous pel president de la Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, el segon premi ha sigut per a la comissió Plaça El Pilar, amb la falla “A caçar gamusinos!” i que, per davant d’Exposición-Micer Mascó (amb “Extravagància II”), completen el podi en la Secció Especial, la de les falles més espectaculars i costoses.

Aquesta falla pren el relleu a la guanyadora de 2019, el monument titulat “Juga, juga… i voràs”, de l’artista Carlos Carsí per a la comissió de L’Antiga de Campanar.

En l’apartat d’Enginy i Gracia, els tres primers premis han sigut per a Almirall Cadarso-Conde Altea, Regne de València i El Pilar.

En l’històric d’aquesta categoria, la més prestigiosa de les Falles pel seu preu i la seua espectacularitat, el primer lloc amb setze premis acumulats el té la Falla del Pilar. La falla Plaza del Mercat Central és també una de les més premiades (12), seguida per Convent Jerusalem, la minsa Nou Campanar o Na Jordana.

Enguany, les nou falles de la secció Especial plantades en diferit després d’any i mig emmagatzemades per la suspensió a causa de la pandèmia presentaven pressupostos des dels 210.000 euros de la comissió Convento Jerusalen-Matemátic Marzà i els un poc més de 126.000 euros de Reino de Valencia-Duque de Calabria.

Monument infantil

Així mateix, la comissió fallera Convento Jerusalen-Matemático Marzal ha guanyat també el premi de Millor Falla Infantil de la Secció Especial de les Falles 2021 amb el monument titulat “Germans” de l’artista José Gallego Gallego.

Amb un pressupost de 40.000 euros, una base de tres metres i una altura de tres metres, aquesta composició que s’ha alçat amb el màxim guardó faller vol transmetre als més xicotets la importància de la fraternitat i la família a través de moltes mans per a estar sempre units.

Segons el veredicte donat a conéixer aquest dimecres pel president de la Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva de València, Carlos Galiana, el segon premi ha sigut per a la falla Duque de Gaeta-Pobla de Farnals amb l’obra “Rig Veda” de l’artista Fernando Foix. Completa el podi Mestre Gozalbo-Conde Altea amb el monument “Com la seda” de Sergio Amar.

Els premis d’Enginy i Gracia en aquesta secció han sigut per a la falles Na Jordana, Gayano Lluch i Exposición Micer Mascó, respectivament.

El monument guanyador de setembre de 2021 presa el relleu a la comissió fallera Maestro Gozalbo-Conde Altea, que per segona vegada en la seua història aconseguia l’or en aquesta categoria l’any 2019 amb el monument “Si falles” de l’artista faller Iván Tortajada.

Al llarg de la història, la falla Espartero-Ramón y Cajal domina la classificació amb una dotzena de primers premis, amb Na Jordana i Nou Campanar per darrere amb set guardons de la màxima categoria.

Maestro Gozalbo-Conde Altea també es va alçar amb el triomf en la Falles de 2018, després que la comissió Exposició-Micer Mascó ho haguera fet l’any anterior i que el monument de Na Jordana guanyara en 2016.

Ofrena Floral a la Verge dels Dessemparats

L’ofrena floral a la Verge dels Desemparats en aquestes atípiques Falles tindrà diverses novetats, com que el mantell no es confeccionarà amb un dibuix previ -igual que fa tres dècades- sinó amb la col·locació de rams de colors a mesura que arriben, mentre que la part davantera de la figura es vestirà de blanc.

El coordinador dels Vestidors de la Verge dels Desemparats, Josep García Bosch, ha explicat que en aquesta ocasió no poden seguir un dibuix previ perquè no saben quants rams tindran, a causa de la data de celebració d’aquestes Falles, en dies que són laborals per a molts fallers i en una “mala època” per a poder usar clavell.

Per això, el mantell de la imatge de 15 metres d’altura i construïda amb travessers de fusta que s’instal·la en la Plaça de la Verge per a l’ofrena fallera es confeccionarà com quan es va estrenar aquesta figura, en 1987, moment en el qual els rams es col·locaven conforme arribaven, sense formar un dibuix amb diferents colors i formes.

D’aquesta manera, segons han indicat fonts de l’Arquebisbat de València, la part del pit es vestirà amb la flor blanca que vaja arribant en l’ofrena que se celebrarà aquest divendres i dissabte, i els altres de rams es col·locaran en la resta de la figura, de manera que es conformarà un mantell multicolor.

Respecte a la flor, García Bosch ha explicat que aquestes no són “dates bones per al clavell”, la flor que se sol emprar en les Falles de març, per la qual cosa “per a tanta petició caldria importar-ho de Colòmbia i això encariria els rams molt”, per la qual cosa hi ha hagut que buscar altres opcions.

Una altra novetat és que la imatge de la Verge, la instal·lació de la qual va començar la setmana passada, s’ha col·locat més arrere de l’habitual, més prop de la font de la plaça, perquè el trajecte ha canviat i els fallers entraran pel carrer Cavallers, que és per on eixien abans.

Els Vestidors de la Verge dels Desemparats compleixen aquestes Falles 34 anys de labor i estan integrats per prop de 50 persones, huit d’elles dones, amb edats entre els 20 i els 60 anys, mentre que han arribat a coincidir tres generacions familiars en aqueixa tasca que es fa per devoció a la Mare de Déu.

Amb el pas dels anys, els Vestidors van anar introduint innovacions i perfeccionant la col·locació fins a arribar als anys 90, quan van començar a realitzar el dibuix previ, “que és secret per al públic general, excepte comptades ocasions, i es comença a veure al final de la primera jornada de l’Ofrena”, ha indicat el coordinador.

En aquesta ocasió “no hi haurà dibuix secret ni el treball serà tan entretingut com altres vegades, però tots els *Vestidors tenen la mateixa emoció de sempre en Falles”, han assenyalat les mateixes fonts.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia