(EFE) Després de l’intens episodi de pluja del primer dia de les Falles, València va començar ahir divendres a desafiar la calor i, en l’equador de les seues festes, va començar a teixir amb flors el mantell de la la seua Verge en la primera de les tres sessions d’una atípica Ofrena, sense públic i amb mascaretes com a complement, a causa de la pandèmia.

Centenars de falleres van desfilar per la plaça de la Verge per a complir amb el tradicional i emotiu acte d’ofrena floral a la patrona, coneguda afectuosament com “Geperudeta”, amb un nou recorregut per a evitar la massificació, en files de quatre, distància de seguretat i proveïdes amb mascaretes.

Amb termòmetres que arribaven als 30 graus en alguns punts, la plaça va acollir a les falleres que, malgrat que s’havia permés una indumentària “més lleugera”, portaven en alguns casos cossets negres i de mànega llarga com mana la tradició fallera, desafiant la calor, que combatien amb aigua i ventalls una vegada havien deixat el seu ram.

Un ambient sense encant sense l’alé del públic que habitualment plena la plaça, els seus limítrofs i part del recorregut, per a aplaudir i piropejar a les falleres, va convertir la plaça en un lloc “estrany” com “el rodatge” d’una pel·lícula, com ha va comptar Rafa Chordá, el coordinador dels vestidors de la verge.

Es tracta d’un equip de cinquanta persones, que amb precisió i sincronia, van recollint els rams -enguany majoritàriament blancs de margarida i clavell- i se’ls passen als companys que estan a dalt i els col·loquen en el lloc exacte del mantell en funció del disseny de cada any.

Cosa que la pandèmia també ha canviat perquè, com només desfila entre un 30 i un 40% de la gent habitual -van ser rècord de quasi 109.000 en 2019-, no s’ha pogut fer una previsió de flors i de colors i ha sigut “impossible” fer un disseny, segons Chordá, qui confia a poder tindre flors suficients per a “fer un mantell digne”, que enguany serà multicolor “com antany”.

“El que més es troba a faltar és el públic i això generaun buit estrany”, va confessar el vestidor, poc abans que començara la desfilada de comissions falleres que amb les notes de les bandes de música de fons anunciaven la seua arribada a la plaça poc després de les 17.00 hores.

El que ni la pandèmia ni la calor ha pogut véncer és l’emoció que destil·lava de la mà de les falleres i fallers, que no podien amagar les seues llàgrimes quan alçaven el cap cap a la Verge i li enviaven besos a través d’unes variades màscares, des de quirúrgiques a FFP2, uns altres amb el logo de les comissions i fins i tot a joc amb la tela dels vestits.

Tampoc ha canviat la tradició familiar d’aquest acte, ja que es veien famílies senceres desfilant, i des de bebés en carrets als quals vencia la son o en braços dels seus orgullosos pares a senyores septuagenàries, que no volien perdre’s l’acte després de quasi dos anys d’espera.

Va ser notable l’absència de “mimos”, músics o grups de ball, que solen aprofitar l’aglomeració de gent que plena València en els seus cinc dies grans -solen ser sobre el milió de visitants- per a demostrar el seu art de carrer, però les terrasses estaven plenes i hi havia cues en les gelateries per a combatre les altes temperatures.

Però això, va anar als carrers limítrofs a la plaça de la Verge on alguns veïns s’acostaven. El seu accés estava delimitat per tanques que impedien a la gent veure a menys de 50 metres la desfilada davant la patrona, com a mesura dissuasiva al fet que es pogueren concentrar, i fins i tot als quals s’acostaven hi havia policies que els convidaven a veure-ho “millor” per televisió.

Als carrers del recorregut de l’Ofrena, l’Ajuntament va obligar a tancar bars i restaurants, la qual cosa va generar el malestar de la Coordinadora de l’Hostaleria de Barris de València, que veu la decisió “improvisada i injustificada” i que creu que podria donar lloc a una demanda col·lectiva per danys i perjudicis.

La fallera Major Infantil Carla García i la seua cort d’Honor van ser les últimes a desfilar ahir a la nit abans del toc de queda que regeix a la ciutat a l’espera del sprint final en un cap de setmana que veurà culminar, amb un altre dia d’Ofrena i la Cremà, unes atípiques Falles al setembre.

Tanquen les visites a les falles de Regne de València per una clivella en la figura central

D’altra banda, aquest divendres la comissió de la falla Regne de València-Duc de Calàbria de València, de la secció Especial, va haver de tancar l’accés a l’interior del monument després de detectar-se una clivella en la part posterior de la figura central i que aquesta començara a véncer-se cap endarrere.

El president de la comissió, Vicente Hèrcules, va relatar que les pluges van clivellar la part posterior de la cintura de la figura central -una dona que representa a Lucrècia Borja-, i es va anar vencent la part de dalt, “que té molt risc i pesa bastant”.

“Som de secció Especial i normalment es visiten els ‘ruedos’, però hem decidit deixar-ho tancat i que es veja des de fora, per precaució”, va assenyalar Hèrcules.

Aquest president va explicar que, en el moment en què es van adonar de la clivella, els bombers estaven en la zona revisant les façanes per a la Cremà, per la qual cosa van inspeccionar el monument i van considerar que no hi havia un risc imminent de caiguda, però els van demanar que els avisaren si es vencia més per a prendre mesures i valorar la situació.

El sol d’ahir al matí va afavorir l’evaporació de l’aigua, però la comissió fallera manté la vigilància i les mesures de precaució a l’entorn del monument.

Es dona la circumstància que aquesta falla, de l’artista Sergio Musoles, és un dels monuments fallers que no es va poder “desplantar” quan es va declarar la pandèmia de la covid-19 al març de l’any passat.

“S’havia de cremar de manera controlada per l’Ajuntament, però el dia d’abans en un acte vandàlic ens la van cremar i l’artista ha hagut de refer la peça central, que era la que estava posada durant la pandèmia”, va assenyalar Hèrcules.

La falla Regne de València-Duc de Calàbria, situada en el barri de Russafa, porta per lema “Malament” i parla de com “el mal habita en el món i ens fa ser més dolents” i l’antídot és l'”esperança”. Té com a figura central a Lucrècia Borja, filla del Papa Alexandre VI, considerada “malvada”, quan “els dolents eren uns altres”.

Llum i color pirotècnic amb una Nit del Foc des de quatre zones de València

La Nit del Foc de les Falles de 2021 també s’ha vist modificada per la pandèmia i per a evitar públic se celebrarà des de quatre zones no anunciades per a omplir de llum i color el cel de la ciutat.

Enguany, el tret tindrà com a protagonistes a les empreses valencianes Aitana i Europlà, les dues de Bèlgida, Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes i Caballer FX de Moncada, que oferiran un esperat espectacle de llums i color d’entre 10 i 12 minuts de duració.

Caballer FX, amb María José Lora al capdavant, anava a ser la responsable de la frustrada Nit del Foc de 2020 i enguany compartirà protagonisme amb els seus companys per a donar “exemple” que “els espectacles pirotècnics es poden fer de manera segura” i poder tindre altres encàrrecs que activen el sector.

La pirotècnica ha explicat que el seu tret durarà entre 10 i 12 minuts i “serà molt variat, amb un final de tro valencià” i llançat des de tres punts de manera digital “amb molt de foc i color a dalt, perquè es puga veure des de lluny”.

Al seu judici, ha sigut “una bona idea” el que disparen diverses empreses: “Necessitàvem activar-nos, traure el material dels magatzems per a poder tornar a fabricar”.

Des de l’empresa Aitana, la seua propietària, Isabel Benavent, ha indicat que el seu tret comptara amb 176 quilos de material pirotècnic i durarà uns deu minuts, amb “material típicament valencià”.

Es dispararà des de tres punts principals i cinc secundaris, i de manera digital, “perquè es puga veure tot alhora i la gent puga gaudir-ho des de qualsevol punt”.

Ha explicat que és la primera vegada que dispararà la Nit del Foc i que enguany seran els encarregats també de la falla Convento Jerusalen-Matemático Marzal -que ha guanyat tant en infantil com falla gran de secció Especial- i ha agraït “l’oportunitat per a poder donar una alegria a la gent i fer-la gaudir”.

Des de Pirotècnia Valenciana, Aurora Crespo, ha contat que el seu castell de focs artificials d’aquesta nit cremarà 360 quilos de material pirotècnic i tindrà una duració aproximada de 10 minuts.

“Jugarem durant tot l’espectacle amb figures, carcasses de salze amb intermitents blancs i kamuros, arribant a un prefinal molt potent i acabant amb un final apoteòsic”, ha detallat.

La Nit del Foc se celebra habitualment en la matinada del 18 al 19 de març, com a prèvia i anunci al dia de la Cremà i amb la mateixa fi però en aquestes atípiques falles de setembre, s’avancen per a poder complir el toc de queda marcat per la pandèmia i els castells se celebraran entre les 22.00 i les 23.30 hores.

Encara que no s’han anunciat els llocs exactes per a evitar cues i aglomeracions, estan previstos en les zones del Grau, Benicalap, Quatre Carreres i Campus de Tarongers.

Cs proposa crear un nou premi per a falles amb iniciatives solidàries

Així mateix, el grup municipal Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de València proposarà a la Junta Central Fallera (JCF) la creació dels ‘Premis Visibilitat’ per a reconéixer la labor solidària de les comissions falleres que dediquen les seues falles a malalties cròniques, el càncer o la síndrome de fatiga crònica.

Per a dur a terme aquesta proposta, el portaveu de Cs, Fernando Giner, ha explicat que el seu grup presentarà una moció a la pròxima Comissió de Benestar Social i Cultura, ha indicat la formació en un comunicat.

Giner ha visitat al costat dels regidors Javier Copoví i Amparo Picó les falles amb aquesta sensibilitat solidària: Carrera Malilla-Illa Cabrera, Bailèn-Xàtiva La Ferroviària, Els Lleons-Poeta Més i Ros, Santa María Micaela-Martín el Humano i Plaza Rojas Clemente.

“Els fallers fan tots els anys un gran esforç per fer art i cultura en les seues activitats al carrer plantant les falles, però també dediquen lemes per a visibilitzar temes d’actualitat i socials. Altres comissions, com les que hem visitat, es bolquen a visibilitzar malalties rares o cròniques”, ha detallat Giner.

En aquesta línia, el portaveu ha afirmat que “des de JCF es promou la Gala de la Solidaritat, en la qual es premia a les comissions per les seues diferents accions solidàries i de visibilització, però considerem que, igual que existeixen premis de falles experimentals, o Caliu, poden existir premis a la visibilitat”.

Els regidors Javier Copoví i Amparo Picó, han reconegut “la dedicació i esforç de les comissions el lema de les quals gira entorn a les malalties rares, cròniques, trastorns o síndromes i que, sense deixar de costat la crítica fallera, cedeixen el protagonisme als qui pateixen aquestes malalties”.

Detinguts quatre carteristes que van furtar 1.800 euros a un home al costat d’una falla
La delinqüència també ha sigut protagonista aquesta Falles. Perquè, agents de la Policia Nacional han detingut a València a quatre persones, dos homes i dues dones, d’entre 25 i 30 anys, com a presumptes autores d’un delicte de furt després de sostraure-li la cartera a un home que contenia 1.800 euros.

A més, durant l’escorcoll de seguretat, els policies van localitzar altres 1.050 euros més, que també pel que sembla podrien haver furtat, ha informat la Policia Nacional.

Les detencions s’han produït en el marc del Dispositiu Especial de Falles 2021 establit amb l’objectiu de previndre delictes, especialment aquells relacionats amb el patrimoni.

Els fets van ocórrer sobre les 12.00 hores del dijous, en el districte valencià de Patraix, quan la Sala 091 va alertar als agents perquè acudiren al carrer Joaquín Navarro, al costat d’una Falla, on pel que sembla li havien sostret la cartera a un home.

Després de realitzar les indagacions policials, els agents van esbrinar que els sospitosos tenien les funcions repartides per a perpetrar el furt, i mentre els dos homes s’encarregaven de detectar a les possibles víctimes, una vegada localitzades, les dones buscaven el moment oportú per a apoderar-se de la cartera.

Els agents van localitzar a quatre persones que reunien les característiques físiques dels sospitosos, i després de realitzar-los l’escorcoll preventiu de seguretat li van trobar a un d’ells 1.800 euros i a un altre d’ells 1.050 euros, que també podria haver sostret a una altra víctima.

Els agents van detindre als dos homes i a les dues dones, tots d’origen espanyol, com a presumptes autors d’un delicte de furt.

Els detinguts, dos d’ells amb antecedents policials, han passat a disposició judicial, han indicat les mateixes fonts.

Previsions meteorològiques per a aquests últims dies de Falles

Com l’oratge ha sigut també un dels factors que més en suspens ha tingut al Món de les Falles, no podíem acabar aquest especial sense parlar d’ell. Segons les últimes previsions, la Comunitat Valenciana tindrà aquest cap de setmana un temps estable, amb temperatures sense canvis significatius.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest dissabte predominarà el cel poc nuvolós, amb intervals de núvols baixos i boires matinals en la meitat sud, encara que podria haver-hi ruixats ocasionals a partir de migdia en el terç nord.  La temperatures romandran estables sense grans canvis.

Per a demà diumenge es preveu predomini de cel poc nuvolós, amb boires i intervals de núvols baixos en la meitat sud, en el terç nord nuvolositat d’evolució diürna a la vesprada, temperatures sense canvis significatius i vent fluix de components aquest i sud.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia