Les Falles de València deixen arrere el malson del temporal que va assotar el seu primer dia i fan oblidar momentàniament una pandèmia que l’ha convertida en una celebració atípica per a fer bullir d’alegria i emoció a la ciutat més de l’esperat i rematar la festa embolicada en un clima encara estiuenc.

I és que, infernal va ser la nit que va viure el món faller just el dia que havia de deixar plantats als carrers i llestos per a la revista dels jurats els monuments fallers, que van patir desperfectes en molts ninots i caigudes d’alguna falla sencera, que fins i tot en un cas va deixar dues persones ferides lleus.

Recomposta de l’aiguat i del tan temut vent, la ciutat va rebre amb alegria un cel assolellat per a començar a celebrar els seus dos primers dies d’actes fallers amb els premis, cercaviles i les primeres mascletaes que, per la pandèmia, han deixat la seua tradicional ubicació en la plaça de l’Ajuntament i s’han dispersat per la ciutat, en llocs sense anunciar per a evitar aglomeracions.

La primera sessió de l’Ofrena a la Verge, el més multitudinari i devot acte de les festes, va estar amanida amb ventalls per la calor i les màscares i l’estricta separació en la desfilada per la pandèmia, però sense restar un àpex de l’emoció que senten els fallers i falleres quan deixen les flors a la seua patrona, la “Geperudeta”.

La Policia Local de València ha regulat aquest diumenge l’accés a la Plaça de la Verge, a la qual nombroses persones s’estan acostant per a veure com ha quedat la imatge de la Mare Déu de 15 metres d’altura després de l’ofrena de flors, per a així poder controlar l’aforament.

Ara, el centre de València apura les últimes hores de les seues primeres Falles al setembre a més de 30 graus i amb milers de persones visitant i fotografiant els monuments més vistosos abans que, entre les huit de la vesprada i les onze de la nit, siguen devorats per les flames que posen fi al cicle faller.

Aquestes Falles tan atípiques estan deixant imatges insòlites, des de les omnipresents mascaretes en les falleres i els fallers que continuen desfilant per cada barri, fins a l’aplaudit retorn als carrers de les bandes de música, tot això amb l’ús quasi obligatori del ventall com a millor remei casolà contra la xafogor que domina l’ambient d’aquesta finalitat de setmana.

I tot això amb la sensació de tornada a una certa normalitat, ja que a penes hi ha hagut incidències relacionades amb la seguretat ciutadana i l’ambient general -sobretot des de les institucions- és de prudent optimisme davant com s’estan desenvolupant les primeres grans festes populars que se celebren a Europa des de l’inici de la crisi de la covid.

A les 14.00 hores de hui, la ciutat rugia amb les mascletaes, distribuïdes -sense anunci previ per a evitar aglomeracions- per diferents barris de la ciutat però ja no en el “quilòmetre zero” faller, la plaça de l’Ajuntament -de nou per les restriccions anticovid-, que seran les últimes d’aquests cinc dies grans de Falles.

Per a aquesta vesprada queda pendent la missa en la Catedral en honor a San José -la Cremà sempre tenia lloc en la seua festivitat, el 19 de març, últim dia de l’hivern- i les comissions aniran preparant el dispositiu per a calar foc a les seues falles, unes 760 entre grans i infantils distribuïdes per tota València.

Primer seran les infantils, a partir de les 20.00 hores, i després serà el torn de les grans, des de les 22.00 hores, encara que la més simbòlica serà, a les 23.00 hores, la cremà de la falla municipal per l’icònica en què s’ha convertit, des de 2020, la seua peça principal, la meditadora en posició de lotus.

El cos principal d’aqueixa falla -que no competeix amb la resta i està sufragada íntegrament per l’Ajuntament- es va cremar acabat de decretar l’estat d’alarma, quan començava la pandèmia i es creia que les coses tornarien prompte a la normalitat.

S’havia programat cremar el bust al setembre d’aqueix any, amb el rostre de la dona cobert per una gegantesca màscara la imatge de la qual va donar la volta al món, però la realitat va poder més que el desig faller i aqueixa falla, al costat d’altres centenars de monuments, ha romàs guardada en grans naus -en la Marina, en Fira València i a la Ciutat de l’Artista Faller- fins a aquest agost.

La cremà de la meditadora marcarà el final del cicle faller 2020-2021 i l’inici de les Falles de 2022, en les quals el sector i tots els seus subsectors tenen posades totes les esperances per a començar a eixir del malson pandèmic que tan greument els ha afectat.

Els polítics en Falles

Aquest dissabte, València va rebre la visita dels presidents nacionals del PP, Pablo Casado, i Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, que van visitar diverses falles i van mostrar el seu suport a una festa i un sector que s’ha vist molt afectat per la pandèmia.

Arrimadas, que va visitar tres monuments -entre ells el guanyador d’enguany, Convento Jerusalén-, va defensar que les Falles no són sol patrimoni cultural sinó també motor econòmic i va valorar que complisquen les restriccions sanitàries per la pandèmia i va desitjar que siguen “exemple” que es pot reprendre l’activitat festiva, cultural i econòmica.

Casado, que va demanar ajudes per als sectors de les Falles, va visitar Exposición-Micer Mascó, comissió que li ha va regalar un mocador faller i una samarreta amb el seu lema, “Ser faller és de valents”, i després Convento Jerusalén, i va regalar a les seues falleres majors l’espolí ‘València’ del museu de la seda de València “recordant a un dels sectors que més ha patit” per l’ajornament de les Falles.

Successos en Falles

Encara que han sigut els que menys, aquestes Falles tampoc han quedat exemptes d’algun acte vandàlic. En aquest sentit, un home d’uns 30 anys, begut, va destrossar en la matinada del divendres al dissabte dues escenes i diversos ninots de la falla de la comissió Ramiro de Maeztu-Los Leones, en el barri valencià d’Ayora.

Segons el president d’aquesta comissió, Rafa Moreno, havien tornat de l’Ofrena i ell ja estava a casa quan va començar a sonar-li el telèfon amb telefonades de “fallers i veïns” que li coneixen per a informar-lo que havien destrossat el monument, que porta per lema “Amb l’aigua al coll”.

“Va ser una nit desagradable. Veníem contents després de l’Ofrena i amb molt d’orgull perquè havíem desfilat davant de la Fallera Major Infantil -Carla García-, que és de la nostra comissió i tenim aqueix privilegi, i ens emportem la sorpresa”, ha assenyalat.

Després de les telefonades que va rebre, va baixar a la falla passades les dues de la matinada i es va trobar un parell de cotxes policials, “que tenien a un home detingut en el seu interior”.

“Tindria uns 30 anys, estava begut i havia destrossat completament dues escenes i diversos ninots”, ha apuntat per a relatar que el vigilant de seguretat que tenen contractat “el va retindre fins que va vindre la Policia Nacional però no va poder evitar la destrossa perquè el va trobar en l’altre costat”, perquè les falles -la gran i la infantil- estan separades.

“Desgraciadament, tots els anys hi ha algun acte vandàlic i ens ha tocat. I gràcies a que la podrem cremar perquè hui m’han comentat que en Patraix aquesta matinada han intentat cremar una falla infantil”, va ressaltar.

El que “pitjor els sap” són els desperfectes causats en l’escena d’una sirena que és la que van portar a concurs a l’Exposició del Ninot: “És la que es fa amb més afecte, la figura més treballada i més costosa en diners”, va assenyalar.

L’altra escena que ha patit els actes vandàlics és una “graciosa” en la qual es veu a Pere Fuset i Carlos Galiana, exconcejal i actual edil de Cultura Festiva de València, respectivament, “en una lluita de poder” per fer-se amb aquesta Regidoria. També ha destrossat “diversos ninots”.

“Pel que sembla la Policia ja anava buscant a aquest individu per un intent d’agressió a una xica”, va comentar el dirigent faller, que va explicar que “hi ha un vídeo que va gravar una veïna i es veu perfectament com entra i ho destrossa tot i com porta una botella a la mà”.

Curiositats sobre monuments fallers

La falla Duque de Gaeta-Pobla de Farnals de València ha decidit indultar del foc de la Cremà, que se celebra la nit d’aquest diumenge, la figura d’una mesquita i d’una Mitja Lluna musulmana per petició de la comunitat musulmana valenciana.

El monument faller, obra de l’artista Vicente Llácer, es titula “Això ho pague jo” i en ell es representa la sàtira amb elements de la cultura musulmana al voltant de la figura d’un capità moro, el ninot central de la falla.

Segons han informat en un comunicat, després d’un diàleg entre la comunitat fallera i la musulmana, “s’ha resolt l’indult”, i les peces seran entregats a representants de la comunitat musulmana valenciana.

Els ninots seguiran en el monument, que competeix en la Secció Primera B fins a les 18.00 hores d’aquest diumenge, quan està prevista el lliurament dels ninots a la comunitat musulmana.

El diàleg entre la falla valenciana i la comunitat musulmana valenciana ha sigut possible gràcies a la mediació de l’ONG València és Refugi i la seua presidenta, Ana Isabel Martínez, segons ha destacat la comissió.

No obstant això, l’eurodiputat i vicepresident d’Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, ha qualificat de “inadmissible” que una comissió fallera “haja cedit” a la pressió de les comunitats musulmanes i haja indultat del foc de la cremà, que se celebra aquesta nit, la figura d’una mesquita i d’una Mitja Lluna.

Buxadé, després de visitar la Falla del Mercat de València, ha animat als membres la comissió fallera que ha optat per l’indult -la falla Duque de Gaeta-Pobla de Farnals- a “canviar el seu criteri” i a no indultar les peces, perquè “gaudisquen tots els valencians veient cremar la seua falla”.

“Estem en la falla del Mercat, on es caricaturitza a monges catòliques i amb tota llibertat se’ls calarà foc, perquè això són les falles de València, l’humor, sàtira, diversió i compromís amb el carrer i els valencians”, ha manifestat als mitjans de comunicació.

Al seu judici, és “inadmissible que s’haja cedit a la pressió d’aqueixes comunitats musulmanes que volen fer el que no ha succeït en centenars d’anys a València, que és decidir el que es crema i el que no es crema”.

Per part seua, els representants de la comissió han indicat que “el que es podria haver interpretat com una història de xenofòbia i islamofòbia ha resultat ser una història de diàleg social i exemplar per part del món faller i la comunitat islàmica”, i han afegit que totes dues parts han fet “ús perfecte” del “afecte, el respecte i el diàleg”.

Previsió meteorològica per a l’últim dia de Falles

La Comunitat Valenciana tindrà aquest diumenge, en el qual es tanquen les Falles de València amb la nit de la Cremà, predomini de cel poc nuvolós, amb intervals de núvols alts, amb boires i intervals de núvols baixos al matí i nuvolositat d’evolució diürna a la vesprada en el terç nord.
L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat que les temperatures es mantindrien sense canvis significatius i les màximes aniran en ascens en la meitat nord, mentre que el vent bufarà fluix de components aquest i sud.

Per a l’inici de setmana s’esperen intervals nuvolosos en el nord i poc nuvolosos en la resta, amb nuvolositat d’evolució diürna a la vesprada, temperatures sense canvis, que rondaran els 30 graus de màxima en les tres capitals de província, i vent fluix de components aquest i sud.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia